Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 30° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Do pravde samo građanskom parnicom

Apsurd: Ako vam netko zaposjedne kupljeno parkirališno mjesto, nema pomoći policije ili pauka

Apsurd: Ako vam netko zaposjedne kupljeno parkirališno mjesto, nema pomoći policije ili pauka
Apsurd: Ako vam netko zaposjedne kupljeno parkirališno mjesto, nema pomoći policije ili pauka
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2013. u 7:16 2013-03-27T07:16:02+01:00

»Sustav mi očito poručuje da auto koji danima stoji na mom mjestu izgrebem, izbušim mu gume, maknem ga, valjda, svojim golim rukama, a onda riskiram da se meni vlasnik tog auta osveti na isti način, ili da ja kazneno odgovaram zbog divljaštva!?«, ogorčen je čitatelj

ZAGREB – Kupili ste stan, a uz njega, u novogradnji, i obavezno parkirališno mjesto, za koje ste »iskeširali« neki novac, konkretno koju tisuću eura, državi platili na to PDV, a onda ste nadalje dužni gradu za taj parking plaćati i komunalnu naknadu.

Gdje god – pored novogradnje ili starije zgrade, u dvorištu ili pod nekom nadstrešnicom, vi obilježeno parkirališno mjesto kupili, i koliko god za njega imali »papira«, i bez obzira na to što ćete za njega sustavu plaćati komunalnu naknadu, ništa od sustava nećete dobiti zauzvrat ako vam netko drugi to parkirališno mjesto zauzme, odnosno sa svojim vozilom zaposjedne vaš privatni posjed.
»Nekoliko dana zaredom na moje parkirališno mjesto pored zgrade, uredno obilježeno, staje drugi automobil pa ja po dolasku kući s posla, nakon upornog trubljenja, i bez obzira na ostavljene poruke vlasniku tog automobila, parkirati moram negdje drugdje. Zvao sam »pauk« službu, zvao policiju, svi mi odgovaraju da je privatni parking privatno vlasništvo u koje se oni nemaju pravo miješati, i da pravdu mogu zatražiti jedino privatnom građanskom parnicom!«, požalio se našem listu čitatelj iz Zagreba.
Bili iz Zagreba, Rijeke, ili bilo kojeg drugog grada, na vašu privatnu »svetinju«, provjerili smo, parkirati može bilo tko, a sustav vam neće pomoći. Vlasnik parkirališnog mjesta, ukratko, protiv onoga tko je na njegovom mjestu stao, ili stoji, može samo podnijeti privatnu građansku parnicu, ukoliko uopće uspije doznati o kome je riječ. A dok se parnica ne okonča, svoj automobil, za čiji je parking državi i gradu sve uredno platio, i plaća, parkirati mora negdje drugdje. Možda na nečije tuđe mjesto?!
»U ovakvim se slučajevima radi o privatnopravnom sporu, koji i inače nije u mjerodavnosti policije. Policija temeljem važećih zakona može postupati po pitanju nepropisnog parkiranja na javnim površinama. No, ukoliko se građanin nađe u situaciji da  je netko parkirao vozilo na njegovom parkirnom mjestu (pretpostavljajući da se radi o privatnom parkingu), može zatražiti od policije da mu ustupi podatke kako bi kao privatni tužitelj pokrenuo pravni spor. Nalaganje uklanjanja vozila u ovakvim slučajevima nije u mjerodavnosti policije. Policija može eventualno pružiti asistenciju javnim tijelima prilikom provođenja njihovim odluka (npr. pravomoćna presuda kojom se nalaže uklanjanje vozila)«, stoji u odgovoru MUP-a našem listu na pitanje što je činiti vlasnicima privatnih parkirališnih mjesta, koje je zauzeo netko drugi. Kako doznajemo u »pauk-službama« u Zagrebu i Rijeci, oni na privatne posjede ne idu, pa tako ni na parkirališta, primjerice, u krugu bolnica, i slično. Jednako kao i u policiji, dodaju da vlasnicima preostaje samo privatna građanska parnica.
»Zar ne bi trebala biti najjednostavnija stvar na svijetu da policija, uvidom u moj vlasnički list za parkirno mjesto, i ostale dokumente, naprosto, pozove 'pauk'-službu i naloži da se tuđe vozilo makne?! Ne, stvari su puno kompliciranije, kao i sve u ovoj državi!«, ogorčen je naš čitatelj iz Zagreba, napominjući kako pravdu može tražiti isključivo sam, građanskom parnicom koja može trajati tko zna dokad, ili pak da se sa onim tko je na njegovo mjesto stao, sam »obračuna« na drugi način.
»Sustav mi očito poručuje da auto koji danima stoji na mom mjestu izgrebem, izbušim mu gume, maknem ga, valjda, svojim golim rukama, a onda riskiram da se meni vlasnik tog auta osveti na isti način, ili da ja kazneno odgovaram zbog divljaštva!?«, ogorčen je čitatelj, kojem su na nekoliko mjesta na koja je zvao rekli kako je odavno na svoj parking trebao staviti parkirališni stupić sa ključem.
»To je to, sam sam kriv za tuđe nedjelo, i tu svaka daljnja odgovornost staje«, zaključuje. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka