Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Potencijalno tržište bez infrastrukture

Američka tvrtka Cheniere Energy zainteresirana za plutajući LNG terminal u Hrvatskoj

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2015. u 12:20 2015-07-29T12:20:23+02:00

Gradnja LNG terminala na Krku u Hrvatskoj dugo se razmatra, a projekt je dobio potporu SAD-a koji želi pomoći regiji u diverzifikaciji energetskih izvora i smanjenju ovisnosti o ruskom Gazpromu

Američka tvrtka Cheniere Energy unutar nekoliko godina planira dostavu ukapljenog prirodnog plina u srednju i istočnu Europu od američkih dobavljača, a jedan od načina dostave mogao bi biti plutajući LNG terminal u Hrvatskoj, no zasad je problem u tome što potencijalno tržište za taj plin nije pokriveno potrebnom infrastrukturom.

Taj problem može biti riješen za dvije do tri godine, smatra izvor iz Chenierea, koji kaže da ta tvrtka zagovara plutajući terminal.

"LNG bi mogao omogućiti zemljama jugoistočne Europe puno sudjelovanje u globalnom plinskom tržištu", izjavio je izvor agenciji Reuters, dodavši da Cheniereov cilj nije istiskivanje Rusa s tržišta, nego omogućavanje "dobrog tržišnog miksa".

Gradnja LNG terminala na Krku u Hrvatskoj dugo se razmatra, a projekt je dobio potporu SAD-a koji želi pomoći regiji u diverzifikaciji energetskih izvora i smanjenju ovisnosti o ruskom Gazpromu.

Hrvatska je započela proces privlačenja investitora za terminal, ali mnogi smatraju da je projekt preskup i da se suočava s brojnim zaprekama, što Chenierov plan plutajućeg terminala čini ostvarivim načinom pomoći u opskrbi srednje i istočne Europe, piše Reuters. Dodaje kako bi Cheniereov prijedlog plutajućeg terminala mogao pomoći i u "otključavanju" europskih fondova za gradnju plinovodnih veza među zemljama i jačanje domaće plinske mreže.

Cheniereovo prisustvo također bi poslalo snažnu političku poruku američkih interesa u regiji i predstavljalo izravni izazov tradicionalnoj ruskoj dominaciji i ključnoj ulozi u opskrbi jugoistočne Europe, prenosi Reuters mišljenje "nekoliko izvora", kao i ocjenu kako je posve jasno da u igri nije samo poslovna nego i politička dimenzija, a da je Cheniereova uloga dio šireg rusko-američkog nadmetanja.

Što se pak tiče samog LNG terminala, u četvrtak, 30. srpnja istječe rok za ponude na natječaj tvrtke LNG Hrvatska, za izradu dokumentacije za nadmetanje za gradnju LNG terminala Krk i konzultantske usluge vezane uz ugovor o građenju terminala.

Prije osam dana, tvrtka LNG Hrvatska objavila je i poziv ulagačima za sudjelovanje u postupku odabira investitora za razvoj LNG terminala na Krku. Procijenjena vrijednost ulaganja u terminal za prihvat, skladištenje i uplinjavanje prirodnog plina nominalnog kapaciteta šest milijardi prostornih metara plina je 600 milijuna eura.

Natječaj je otvoren do 15. prosinca. Ulagači koji iskažu interes, moći će pojedinosti projekta vidjeti u virtualnom data roomu koji se otvara 1. rujna.

Hrvatska Vlada je gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku proglasila strateškim investicijskim projektom, ocjenjujući da je LNG terminal bitan za gospodarski rast i razvoj Hrvatske te da doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan utjecaj na okolnu industriju. Projekt je usklađen i sa strateškim dokumentima Europske unije i Republike Hrvatske, ističu u Vladi.

Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura. LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti. U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine.

Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi prostornih metara plina, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi prostornih metara. Stoga bi on, uz opskrbu Hrvatske, trebao služiti i dobavi plina za zemlje regije i EU-a.

Tvrtka LNG Hrvatska je krajem prošle godine objavila poziv za dostavu ponuda za zakup kapaciteta u neobvezujućoj fazi Open Season postupka, a ponude je predalo ukupno 12 i to s ukupnim zahtjevima za kapacitete između četiri i šest milijardi prostornih metara godišnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.