Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
29. siječnja 2020.
Zabrinjavajući podaci

Agonija jednog oca: Zbog sporog pravosuđa više od dvije godine ne može vidjeti svoje dijete

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2017. u 12:05 2017-01-23T12:05:00+01:00

Prema navodima roditelja Zvonka Grgeca, njegova bivša partnerica, visokopozicionirana državna službenica Vlade, koristeći svoj položaj i službeni mail nastoji ga ocrniti pred nadležnim institucijama i odvojiti od djeteta, ne shvaćajući da time prvenstveno nanosi štetu vlastitom djetetu«, ističe se u priopćenju Udruge za ravnopravno roditeljstvo

ZAGREB Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo ustvrdila je u ponedjeljak da u Hrvatskoj raste nasilje bivših partnerica nad muškarcima, o čemu se u javnosti ne priča, te optužila centre za socijalnu skrb da su u svojim postupcima pristrani i naklonjeni majkama.

Udruga u priopćenju upozorava na »svojevrsno birokratsko nasilje koje nerijetko provode pojedini Centri za socijalnu skrb, skloni majkama koje su, prema njihovom nepisanom pravilu, sposobnije odgajati djecu od očeva, kao i sudovi koji svojim odlukama, bez provjere, potvrđuju takva paušalna mišljenja«.

»Deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju i sustavno kršenje svojih ustavnih prava, samovoljom, neprofesionalnošću i pristranošću prema majkama. Na tu kriminalno – huligansku situaciju u državi rijetko tko je reagirao unatoč našim stalnim apelima«, kaže se u priopćenju.

Osim toga, svakodnevno se, kroz dijelove sustava socijalne skrbi, krše prava djece koja gube mogućnost podjednako biti s oba roditelja, a očevi ne mogu uživati u ravnopravnom roditeljstvu.

Udruga traži ravnopravnost kod skrbništva, te da se počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, koju je Hrvatska potpisala.

Kao primjer naveli su slučaj Zvonka Grgeca, kojem je već dvije i pol godine uskraćeno pravo na viđanje vlastitog djeteta, iako brakorazvodna parnica još traje.

»Prema navodima roditelja Zvonka Grgeca, njegova bivša partnerica, visokopozicionirana državna službenica Vlade, koristeći svoj položaj i službeni mail nastoji ga ocrniti pred nadležnim institucijama i odvojiti od djeteta, ne shvaćajući da time prvenstveno nanosi štetu vlastitom djetetu«, ističe se u priopćenju.

Raspravna sutkinja gotovo tri godine vodi postupak u kojem nije donijela niti privremenu mjeru, navodi Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo, pitajući kako može biti u interesu malodobnog djeteta sudski postupak koji traje gotovo polovicu djetetova života.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?