Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
24. veljače 2020.
Cijela obala pod crvenim meteoalarmom

3000 MUNJA NA JADRANU Cres i Lošinj odsječeni od kopna, valovi visoki nekoliko metara

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva
Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2019. u 16:10 2019-11-17T16:10:00+01:00

Cres i Lošinj su odsječeni od kopna. Na riječkom području u prekidu su katamaranske linije Rab - Lun(Tovarnele)(Novalja) - Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka, trajektne linije Porozina-Brestova, Valbiska-Merag i Lopar-Valbiska te brodske linije Ilovik-Mrtvaška i Mali Lošinj-Unije-Susak

Novo nevrijeme na Jadranu - zabilježeno je gotovo 3000 munja, a fronta se proteže na potezu od Kopra preko Buzeta, Labina i Cresa... Južni je krak fronte na zadarskom području, javlja Dnevnik.hr.

Jaka grmljavinska linija razvila se na moru, a približava se i sjevernoj i srednjoj Dalmaciji. Cijeli Jadran je pod crvenim alarmom, a valovi zbog olujnog juga visoki su i po nekoliko metara.

Senzor bilježi već 2600 munja u Jadranu, kao da je ljeto. Fronta se proteže na potezu Kopar, Buzet, Labin, Cres... južni krak je i na zadarskom području. 

Pomorski promet u prekidu

Cres i Lošinj su odsječeni od kopna. Na riječkom području u prekidu su katamaranske linije Rab - Lun(Tovarnele)(Novalja) - Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka, trajektne linije Porozina-Brestova, Valbiska-Merag i Lopar-Valbiska te brodske linije Ilovik-Mrtvaška i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Zbog pojačanog olujnog juga koje je dostizalo brzinu i do 85 kilometra na sat te stvaranja višemetarskih valova, u nedjelju su, treći dan za redom, u prekidu sve katamaranska linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima, doznaje se do voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

"Danas u prijepodnevnim satima u prekidu su bile i trajektne linije Split-Supetar, Vis-Split, Makarska-Sumartin, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, Sućuraj-Drvenik", rekla je Ivulić za Hinu. Dodala je i kako se očekuje smirivanje vremenskih neprilika u poslijepodnevnim satima na srednjem Jadranu te je odlučeno da trajekt koji jutros nije isplovio na liniji Vis-Split isplovi u 15.30 sati.

Žužići, Tinjan / Foto Petar Radovan / Istramet

Mjestimice obilna kiša u Istri

Nakon vrlo vjetrovitog jutra, sredinom dana intenzivna grmljavinska fronta s jugozapada brzo se premjestila preko područja Istre i trenutno napreduje prema unutrašnjosti zemlje i Dalmaciji. 

Do 14 sati mjestimice je pala obilna kiša. Najobilnije količine zabilježile su sljedeće postaje: Mekiši kod Vižinade (32 mm), Žminj (31 mm), Špinovci (30 mm) i Žužići (29 mm). U Pazinu je palo 21 mm, Rovinju 15 mm, Umagu 12 mm, a u Puli i tek Poreču 7 mm, piše Istramet.

Izražena plima u Poreču / foto: Luka Škifić / Istarmet

Velike količine kiše mjestimice su uzrokovale bujice, naročito na području Vižinade, no čini se da šteta nije bilo. Kišu je pratila i velika grmljavinska aktivnost, samo na istarskom području za vrijeme prolaska fronte zabilježeno je više od 2000 udara munja.

Najjači udari juga zabilježeni su na Barbanštini. Mjerna postaja u Draguzetima izmjerila je 25 m/s ili 90 km/h. U Puli i Krku su udari dostizali 23 m/s (83 km/h), Umagu 22 m/s (79 km/h), a spomenimo i Poreč sa 17 m/s (61 km/h).

Novigrad / Foto Sandro Hačić / Istramet

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.