Vojna vježba

MORH: Američki F-16 s hrvatskim MIG-ovima i danas lete iznad Hrvatske

Hina

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Cilj zajedničke obuke je uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, obranu i zaštitu zračnog prostora, kao i zadaća odvraćanja



Hrvatski borbeni avioni MIG-ovi i danas će zajedno s američkim F-16, uvježbavajući presretanja, temeljne manevre u zraku i formacijsko letenje, prelijetati područje iznad istočne i središnje Hrvatske, priopćili su u četvrtak iz Ministarstva obrane.


U MORH-ovu priopćenju stoji da će nastavak uvježbavanja zračnih aktivnosti pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i američkih aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano u Italiji pratiti i nadzirati bojna Zračnog motrenja i navođenja HRZ-a.


Cilj zajedničke obuke je uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, obranu i zaštitu zračnog prostora, kao i zadaća odvraćanja.




Iz MORH-a obavještavaju građane da se tijekom provedbe navedenih aktivnosti očekuje pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova, te ih mole za strpljenje i razumijevanje.


Inače, prije dva dana je u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom provedena zajednička vježba pilota hrvatskih MIG-ova i francuskih Rafalea s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.


Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra, kao i iznad glavnog grada Zagreba.