Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
EnergyPress

Želimir Šikonja: 'INA je kontinuirano najbolja hrvatska kompanija, usprkos svemu'

Foto Screenshot EnergyPress
Foto Screenshot EnergyPress
Autor:
Objavljeno: 18. veljača 2019. u 13:08 2019-02-18T13:08:31+01:00

 Izrazio je nadu kako će nova investicija u rafineriju u Rijeci dodatno osnažiti rafinerijski posao u toj rafineriji te je učiniti dugoročno konkurentnom za dobavu mediteranske nafte

Gost nedjeljne emisije EnergyPress na N1 televiziji bio je Želimir Šikonja, dugogodišnji djelatnik INA-e na upravljačkim pozicijama u  proizvodnji nafte i plina, a danas predsjednik Hrvatske udruge naftaša i  geologa. Govorio je o energetskoj strategiji, hrvatskoj proizvodnji i istraživanju, INA-inoj strategiji, investicijama u rafineriju Rijeka,  LNG terminalu i Zakonu o INA-i.

Pohvalio je donošenje energetske strategije te izrazio nadu kako će ovo  biti prva strategija koja će dobiti izvedbeni plan. Pohvalio je rješenje  unutar strategije koja idu za diverzifikacijom i energetskom sigurnosti  te naglasio kako Hrvatska i u obnovljivim izvorima energije dobro stoji.

Izrazio je žaljenje što Hrvatska ne proizvodi dovoljno, te svake godine udio proizvodnje u potrebama opada. Kod plina je to osobito vidljivo, pa  smo ovisni samo o jednom dobavnom pravcu, tj o jednom izvoru plina, što  funkcionira dobro. Izrazio je čuđenje protivljenju istraživanja  ugljikovodika u nekim krajevima, pogotovo u turistički nerazvijenim  krajevima, jer istraživanja i proizvodnja gospodarski osnažuju kraj gdje  se istražuje.

Pohvalio je povijesno dobrom odluku Vlade da shvati LNG terminal kao  infrastrukturni objekt, jer se time dobiva novi dobavni pravac,  prvenstveno za američki, a onda i sredozemni plin. Posebno je ovdje  zanimljiv katarski plin, rekao je Šikonja, jer Katar je izašao iz OPEC-a  i u budućnosti će se baviti plinom. Što se tiče zakupa, izrazio je  optimizam, jer kada država i EU naprave terminal i osposobe brod, rizik  zakupa će se značajnije smanjiti.

Pohvalio je MOL-ovu eru u INA-i, posebno posljednje dvije godine,  rekavši kako je INA kontinuirano kompanija s najboljim rezultatima po svim pokazateljima. Ako izuzmemo emocije, posve je logično da se u Sisku ukida rafinerijsko poslovanje, rekao je Šikonja te izrazio nadu kako će nova investicija u rafineriju u Rijeci dodatno osnažiti rafinerijski posao u toj rafineriji te je učiniti dugoročno konkurentnom za dobavu mediteranske nafte.

Zaključio je kako promatra sa zanimanjem rasprave o zakonu o INA-i i  kako se čudi potpuno neargumentiranim raspravama oko tako važnog  pitanja. Nada se kako će se naposljetku, sa zakonom ili bez, odnos među vlasnicima relaksirati na dobrobit kompanije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.