Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
10. prosinca 2018.
Uskoro istječe mandat

VELIKA BORBA ZA HRVATSKU NARODNU BANKU Može li Prka ugroziti Vujčićevu poziciju?

VELIKA BORBA ZA HRVATSKU NARODNU BANKU Može li Prka ugroziti Vujčićevu poziciju?
VELIKA BORBA ZA HRVATSKU NARODNU BANKU Može li Prka ugroziti Vujčićevu poziciju?
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2018. u 18:24 2018-02-28T18:24:00+01:00

Boris Vujčić, iako bivši kadar Zorana Milanovića, vjerojatno ostaje u Plenkovićevom timu, iako se priča da je u kombinaciji i Božo Prka. Izglednije su, pak, promjene u redovima viceguvernera

RIJEKA Guverneru Hrvatske narodne banke Borisu Vujčiću u srpnju istječe mandat, a iako se činilo vrlo izglednim da će mu biti ponuđen novi, sada izgleda da taj »reizbor« ipak neće proći bez političke borbe. Vujčić je nedavno istaknuo da je suradnja s premijerom Plenkovićem vrlo dobra, a pogotovo se referirao na projekt uvođenja eura. U listopadu su Vlada i HNB predstavili Strategiju uvođenja eura, i to je platforma na kojoj su se Vujčić i Plenković našli. Prvi je dobio prostor da se dodatno razmaše monetarnim i znanjem o europskim integracijama, kao i svojim vezama u Bruxellesu i Frankfurtu, dok je predsjedniku Vlade velika pompa oko eura odgovarala da bi se skrenula pažnja s kaosa u Agrokoru. Tako su otvoreno slane poruke da nam kao narodu treba novi strateški cilj i integrativni faktor, a on je, eto, pronađen baš u euru. Netom upitan o novom mandatu, Vujčić je pristojno kazao da će o tome odlučivati Sabor, no nije propustio istaknuti da je bio zamjenik glavnog pregovarača za ulazak zemlje u EU (što je faza iz koje dobro poznaje Plenkovića, op.a.), te bi, kaže (misleći na uvođenje eura), »na neki način, u idućih pet, šest godina ovo trebao biti dovršetak u potpunosti tog projekta«. Vujčić je tako podvukao logičnost svog reizbora, a nekima je upravo to upalo u oči kao signal da mu se stolica možda ipak trese. Politika često ne slijedi logiku, učinkovitost u obavljanju posla nije uvijek kriterij, a i ova se Vlada iskazala u tome. Ako Vujčiću to pođe za rukom, ako dobije novi mandat, bit će među rijetkim Milanovićevim kadrovima koji su ostali u Plenkovićevom timu.

Euro kao adut

No, nije uvođenje eura Vujčićev jedini adut; koliko god se i središnjoj banci htjela nakalemiti odgovornost za stanje u Agrokoru, guverner je u više navrata dokazao kako je HNB jedna od rijetkih institucija koja je u ovom slučaju odradila posao. I da se ne naplate sva potraživanja svih povezanih tvrtki, bankarski sustav ostao bi siguran i stabilan. Plenkoviću, dakle, ako podlegne pritisku i željama iz vlastite stranke, ali, moguće je, i koalicijskih partnera, argument za neproduljenje mandata neće moći biti Agrokor. No, tvrde upućeni, izglednije je da će do promjena doći u redovima viceguvernera. Naime, mandat u srpnju istječe i zamjeniku Relji Martiću, te viceguvernerima Vedranu Šošiću, Damiru Odaku i Tomislavu Presečanu.

Kritički istup

Što se potencijanih kadrova za mjesto guvernera tiče, a pogotovo za viceguvernerska mjesta koja se dakle također dijelom upražnjavaju, spominjalo se više imena. Spominjala se tako i Martina Dalić, koja se iz Vlade navodno trebala »zarotirati« u HNB, no nakon najnovijih potresa u upravljanju Agrokorom, sve je manje onih koji misle da je to izgledni scenarij.
U nekim se kombinacijama spominje ime Velimira Šonje, ekonomista s dugim stažem u bankarskom sektoru te Maruške Vizek, ravnateljice Ekonomskog instituta, koja često kritički istupa spram tekuće monetarne politike. Mnogi bi u rukovodstvu HNB-a rado vidjeli Marijanu Ivanov, profesoricu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, kojoj je monetarna analiza uža specijalnost. Ime koje najviše zvoni jest Božo Prka, iskusni bankar koji napušta čelnu poziciju u PBZ-u, a mnogi misle da se ipak još neće povući u mirovinu. Prka je bio ministar financija u jednoj od HDZ-ovih Vlada, dok je guverner bio Marko Škreb, a iako je kasnije dugo bio na čelu velike strane banke, koju je vodio iznimno uspješno, nije izgubio ni imidž nacionalno osviještenog financijaša, što god to značilo. Unutar HDZ-a Prka vjerojatno ima pobornika koji bi ga rado vidjeli na nekoj od funkcija u središnjoj banci, ako ne i na ključnoj. Međutim, Vujčić se i dalje pokazuje kao najlogičniji izbor, kozmopolitski nastrojen, komunikacijski jak, prati ga glas da je »dobar sa svima«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka