Dnevni avaz

U MOL-u “ne znaju ništa” o istrazi o dokapitalizaciji Energopetrola

Hina

Reuters

Reuters



SARAJEVO Uprava mađarske naftne tvrtke MOL odbacuje bilo kakvu povezanost s nezakonitostima oko privatizacije sarajevskog »Energopetrola« a do danas nije primila službenu obavjest o istrazi koju o tome provodi Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu, prenio je u subotu »Dnevni avaz«.


Reagirajući na najave kako će sarajevsko županijsko tužiteljstvo putem međunarodne pravne pomoći zatražiti saslušanje predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija ali i bivšeg predsjednika uprave INA-e Tomislava Dragičevića iz mađarske naftne tvrtke su poručili kako o tome znaju samo iz medija.


»Ni MOL niti Hernadi nisu dobili nikakve službene zahtjeve niti obavijesti o tome. MOL niječe bilo kakve nezakonite radnje od strane MOL-a ili bilo kojeg od svojih dužnosnika u svezi s dokapitalizacijom ‘Energopetrola’«, izjavio je glasnogovornik mađarske tvrtke Tamas Berzi.




Glasnogovornica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu Azra Bavčić je pak početkom rujna potvrdila Hini kako se o kupnji »Energopetrola« provodi istraga zbog sumnji u nezakonitosti.


»Dragićević i Hernadi u ovom slučaju imaju status osumnjičenika«, kazala je tada Bavčić, dodavši kako je osumnjičen još jedan mađarski državljanin.


U interesu istrage detalji nisu objavljeni ni do danas no zna se kako je skupina bivših dioničara Energopetrola još 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba, tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te tvrtke osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine


Prema tom ugovoru, konzorcij INA-MOL trebao je u roku od tri godine uložiti 150 milijuna konvertibilnih maraka (gotovo 76 milijuna eura) u Energopetrol.


Dragičević je ranije odlučno opovrgnuo bilo kakve nezakonitosti u upravljanju »Energopetrolom« a prema dostupnim informacijama ni on do danas nije saslušan temeljem zahtjeva kojega su najavili iz Sarajeva.


INA je u međuvremenu preuzela cjelokupni vlasnički paket od 67 posto dionica u »Energopetriolu« od MOL-a a hrvatska je tvrtka iskazala namjeru kupiti i preostali vlasnički udio kojega uglavnom drži vlada Federacije BiH te mali dioničari.


Preduvjet za to je rješavanje spora oko duga od oko 64 milijuna konvertibilnih maraka nastalog prije dokapitalizacije. INA je zbog toga pokrenula postupak međunarodne arbitraže no iz vlade Federacije BiH tvrde kako je hrvatska naftna tvrtka sada spremna odustati od toga što bi stvorilo pretpostavke da ona kupi preostali vlasnički udio.


Savjetnik premijera FBiH Suvad Osmanagović izjavio je kako vjeruje da su »blizu dogovora« o odustajanju od arbitraže a konačni sporazum o tome mogao bi biti potpisan narednog tjedna kada se očekuje dolazak predstavnika INA-e u Sarajevo.