Vlasnik najvećeg data-centra u Hrvatskoj

Troha: Lika idealna za informatičke pogone, ali potrebno je izgraditi cijeli novi grad

Danko Radaljac

Kad bi nekim čudom uspjeli privući velike tvrtke da u Lici naprave razvojni centar, nedostaci Like bi nestali, ali u ovom trenutku mi stvarno nije jasno što bi to mi njima mogli ponuditi, kaže Troha

ZAGREB Poduzetnik Krešo Troha suvlasnik je najvećeg data-centra u Hrvatskoj, izgrađenog kod Jastrebarskog te je stoga dobar komentator nakana Vlade, odnosno premijera Zorana Milanovića, da američkim IT divovima ponudi Liku kao lokaciju za njihove pogone.  

 – Moram se najprije ograditi, jer o samoj ponudi ne znam ništa osim što je napisano u medijima, kaže Troha, koji napominje kako se nekoliko godina raspravljalo o tome da se američkim tvrtkama ponudi Lika kao mjesto za njihove razvojne centre. Sad se pak kroz medije ponajviše spominju serverske farme kao ulaganje. Jasno je kako se za neka točnija mišljenja treba čekati nove podatke od premijera. No, Troha kaže kako Lika uopće nije sulud izbor, dapače, neke objektivne činjenice su u potpunosti na strani ove lokacije.



Milanovićev posjet SAD-uz jučer su najavili njegovi, kako su naveli, operativni organizatori – Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham).   Hrvatski premijer će razgovarati o mogućnostima suradnje s najvišim menadžmentom pet američkih i globalnih informatičkih (IT) divova – Cisca, Hewlett-Packarda (HP), IBM-a, Microsofta i Oraclea. Iz AmChama naglašavaju važnost tih IT kompanija, koje imaju ukupni globalni godišnji prihod veći od 370 milijardi američkih dolara te širom svijeta zapošljavaju više od milijun ljudi.


  – Gledano geografski i tektonski, Lika je najbolja opcija za sigurno građenje informatičkih pogona. Prema kartama koje ima Prirodoslovno-matematički fakultet, ta regija u Hrvatskoj ima najveća područja koja su sigurna od potresa, poplava i sličnih prirodnih nedaća. Kada smo mi gradili data centar, baš zbog toga smo i provjeravali isplati li nam se ići u Liku, kaže Troha. A njegovo daljnje objašnjenje razloga da je data centar danas u Jastrebarskom, a ne u Lici, pokazuje koji su i najveći nedostaci ove lokacije.




  – Lika jednostavno nema dobru infrastrukturu. Da, auto-cesta prolazi, ali sedamdesetak kilometara južnije od idealne lokacije. Pored toga, nema niti naseljenih mjesta koja bi mogla omogućiti život zaposlenicima. Jednostavno je – koliko ima trgovačkih centara u Lici?, retorički pita Troha.


Što se  same nakane Vlade da nešto pokuša napraviti tiče, ovaj poduzetnik to pozdravlja, ali je i oprezan. Naime, kako kaže, zbilja je teško smisliti nešto da baš tako jako privuče velike IT igrače.


  – Kad bi nekim čudom uspjeli privući recimo tri velike tvrtke da u Lici naprave razvojni centar, nedostaci Like bi nestali. Radi se o poslovnim gigantima koji bi mogli odraditi ulaganje od pola milijarde eura, pa ako treba i napraviti novi grad u Lici. No, s druge strane, u ovom trenutku mi stvarno nije jasno što bi to mi njima mogli ponuditi da ih se privoli na takvo ulaganje. I na kraju, čak i da se dogovori takvo strateško ulaganje, reda nekoliko stotina milijuna eura, ostaje jedno veliko pitanje na kraju. Ima li Hrvatska dovoljno radne snage takve obučenosti? Jer, popriličnu muku muče i domaće tvrtke s pronalaskom kvalificirane radne snage, tim prije što je dosta kvalitetnog kadra otišlo u inozemstvo. Ukoliko bi neki veliki igrači došli u Hrvatsku, to bi moglo predstavljati i veliki udar na tržište rada visokokvalificirane radne snage.