Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
21. veljače 2019.
Koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske

Trećemajci započeli proces mirenja: Zabrinuti smo za brodogradilište, nedostaje nam materijala, opreme, svega...

snimio Silvano Ježina
snimio Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 16. kolovoz 2018. u 10:37 2018-08-16T10:37:43+02:00

Sindikat metalaca Hrvatske, koji djeluje u 3. maju, danas je predao zahtjev za pokretanjem Zakonom utvrđene procedure oko pokretanja procesa mirenja u sporu s poslodavcem za društvo 3. maj, s ciljem rješenja isplate plaće za srpanj.

Koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske, koja djeluje u brodogradilištu 3. maj, izvijestila je da će započeti "proces mirenja". Proces će kod resornog ministarstva, najavljuju iz sindikata, biti otvoren zasebno, samo za 3. maj.

- Ne želimo se dovesti u poziciju koju smo bili dovedeni početkom ove godine, kada je krenuo proces mirenja u društvima Grupe ULJANIK, a da bi se nakon toga ne bi znalo tko je radnik, tko suvlasnik – dioničar, i tko je čiji predstavnik. Tih dilema mi u 3. maju nemamo. Svi smo radnici, a vlasnik i Uprava moraju platiti radnike za odrađeni posao, izvijestili su 'trećemajci'.

Sindikat je, također, izrazio zabrinutost zbog stanja u 3. maju, jer, navode, "sve je više vidljiv nedostatak materijala, profila, opreme i svega ostaloga za normalno odvijanje proizvodnje".

- Da apsurd bude još veći, gradnje koje se rade u brodogradilištu sve više kasne i gomilaju sve veće gubitke, a radnici 3.maja se sve više upućuju na terenski rad izvan brodogradilišta. Odgovornost na nastalo stanje ponajviše na Upravi i vlasniku, tj. dioničarima u Puli koji su gurali glavu u pijesak negirajući da će se ovo dogoditi. Od listopada 2017. SMH-IS u 3.maju predvidjeli su da će se ubrzo desiti situacija kada neće biti više novaca niti za plaće, to smo i ponovili nedavno nakon objave financijskih rezultata za prvih 6 mjeseci 2018.g.. Konstantno tražimo da se definira točna vizija opstanka 3.maja i to izvan sadašnjeg vlasništva ULJANIK d.d.. Podsjećamo javnost da smo u SMH 3.MAJ tijekom studenog prošle godine već izvršili izjašnjavanje članova i radnika u 3.MAJ-u s ciljem dobivanja potpore u našim aktivnostima i zahtjevima, stoji u priopćenju sindikata.

Sindikat metalaca Hrvatske, koji djeluje u 3. maju, shodno svemu navedenom, danas je predao zahtjev za pokretanjem Zakonom utvrđene procedure oko pokretanja procesa mirenja u sporu s poslodavcem za društvo 3. maj, s ciljem rješenja isplate plaće za srpanj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka