Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1n
Sutra: 16° 16° 1n
5. travnja 2020.
Procjena

Talijansko gospodarstvo moglo bi se smanjiti tri posto u 2020.

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2020. u 16:49 2020-03-20T16:49:04+01:00

RIM Talijansko ministarstvo financija procjenjuje da će se gospodarstvo ove godine smanjiti tri posto zbog strogih mjera kojima se nastoji suzbiti epidemija koronavirusa, rekla su u petak dva upućena izvora.

Situacija je krajnje neizvjesna, ističu izvori, dodajući da se interne procjene ministarstva temelje na scenariju koji predviđa postupno ublažavanje restriktivnih mjera od kraja travnja.

Kako bi zadržala građane kod kuće, vlada je, između ostalog, zatvorila sve škole, barove i restorane i zabranila sportska događanja i javna okupljanja.

Mjere bi službeno trebale biti ukinute između 25. ožujka i 3. travnja ali je talijanski premijer Giuseppe Conte zbog kontinuiranog povećanja broja umrlih od zaraze jučer rekao da će biti produljene, ne precizirajući do kada.

Oba izvora napominju za Reuters da bi vlada slijedom odluke na razini Europske unije mogla odgoditi objavu godišnjih prognoza koje služe kao osnova za izračun obaveza prema Bruxellesu. Obično ih objavljuje krajem travnja.

„Kompletan postupak proračunskog planiranja u EU mogao bi krenuti iznova a u tom slučaju Italija ne bi trebala objavljivati prognoze do kraja idućeg mjeseca. O tome se nešto raspravlja na razini EU-a“, rekao je jedan od izvora.

Talijansko ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati tu informaciju.

Budući da se još ne zna kada će izvanredne mjere u Italiji i drugim zemljama biti ukinute, ministarstvo financija ugrubo procjenjuje da bi se BDP mogao smanjiti od dva posto, prema najpovoljnijem scenariju, do čak 3,7 posto, prema onom najlošijem, navode izvori.

Projekcije uključuju učinak paketa hitnih mjera u vrijednosti 25 milijardi eura, koje je vlada hitno usvojila početkom tjedna a trebale bi smanjiti stopu pada BDP-a za oko 0,4 postotna boda, izjavila su oba izvora.

Italija bilježi najviše umrlih u svijetu od zaraze koronavirusom - više od 3.400 od 21. veljače kada se bolest počela širiti. Testovi su potvrdili prisutnost virusa kod više od 41 tisuće ljudi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.