Ruska banka

Sberbank zasad ne vidi probleme s bilancom zbog Agrokora

Hina

REUTERS

REUTERS

Sberbank je najveći pojedinačni Agrokorov kreditor. Agrokorov dug Sberbanku iznosi 1,1 milijardu eura.



Sberbank zasad ne vidi potencijalne probleme sa svojom bilancom koji bi bili povezani s problemima u Agrokoru, kazao je na telekonferenciji s analitičarima Sberbankov financijski direktor Aleksandar Morozov, a prenosi moskovski ured Reutersa.


Ranije su analitičari VTB-a upozorili da je Sberbankov trošak rizika 2017. godine porastao na 149 baznih bodova, sa 122 bazna boda 2016., uglavnom zbog »jednokratnih događaja«, odnosno problema Agrokora i promjene modela procjene gubitaka na korporativnim kreditima.


Sberbank je najveći pojedinačni Agrokorov kreditor. Agrokorov dug Sberbanku iznosi 1,1 milijardu eura.




Ruski Sberbank nedavno je objavio da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobiti od 172,4 milijarde rubalja (2,5 milijardi eura), što je za 22 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju godine ranije.


Ukupni su prihodi te banke porasli 13,4 posto, na 501,4 milijarde rubalja. Banka je u četvrtom tromjesečju zabilježila i 21 posto više neto troškove rezervacija za otpis kredita, u iznosu 73,2 milijarde rubalja, ukazujući na promjenu u metodologij izračuna.


U cijeloj prošloj godini bančina je neto dobit poskočila 38 posto, na 748,7 milijardi rubalja. Istodobno, udio nenaplativih kredita u kreditnom portfelju iznosio je na kraju prošle godine 4,2 posto i manji je za 0,2 postotna boda u odnosu na kraj 2016. Udio restrukturiranih kredita u bruto kreditnom portfelju kliznuo je za 0,6 postotnih bodova, na 5,9 posto.