Stigao poziv poslodavaca

Sastanak u Uljaniku: Sutra novi pokušaj dogovora o plaćama trećemajaca

Orjana Antešić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Apsurd ove cijele situacije u kojoj već gotovo pola godine nikako da se parafira ujednačeni KU na razini cijele Grupe, čime bi osnovica plaće trećemajcima automatski porasla između 5 i 6 posto, je što problem ne leži u nemogućnosti ili odbijanju dogovora između predstavnika Uljanik grupe i riječkih sindikata



RIJEKA » Hoće li trećemajci konačno dobiti veće plaće na razini onih koje primaju njihovi kolege u Puli ili će uslijediti sindikalne akcije u riječkom brodogradilištu, kao što su već najavili iz Sindikata metalaca i Sindikata Istre i Kvarnera u »3. maju« ako se problem ne riješi do konca ovog mjeseca, znat će se sutra, za kada je sazvan sastanak u Puli na kojem će se nastojati postići dogovor oko potpisivanja ujednačenog Kolektivnog ugovora za cijelu Uljanik grupu.


  Poziv sindikatima na sutrašnji sastanak stigao je od strane poslodavca, Uljanik grupe. Apsurd ove cijele situacije u kojoj već gotovo pola godine nikako da se parafira ujednačeni KU na razini cijele Grupe, čime bi osnovica plaće trećemajcima automatski porasla između 5 i 6 posto, je što problem ne leži u nemogućnosti ili odbijanju dogovora između predstavnika Uljanik grupe i riječkih sindikata, dapače, na obje nam je strane potvrđeno da su postigli načelni dogovor. Problem je u osporenom legitimitetu jedne osobe koja bi trebala supotpisati taj dokument, a riječ je o Borisu Cerovcu, predsjedniku Jadranskog sindikata koji djeluje u Uljanikovim društvima u Puli, o čemu je naš list već pisao.


   – Nadam se da kolege u Jadranskom sindikatu shvaćaju kako jedan čovjek ne može i ne smije biti prepreka tome da radnici u riječkom brodogradilištu ne mogu dobiti veće plaće. Pa valjda postoji druga osoba iz tog sindikata koja može parafirati ujednačeni Kolektivni ugovor, ističe čelnik SiK-a u »3. maju« David Bregovac.




   – Pitanje spornog legitimiteta Borisa Cerovca nešto je što između sebe moraju riješiti Jadranski sindikat i poslodavac, napominje Šoljić, ali koji vjeruje da će se ovog tjedna ipak razriješiti ova peripetija. Jer, i Bregovac i Šoljić i dalje stoje iza najava da će, u suprotnom, pokrenuti sindikalne akcije u riječkom brodogradilištu. Za Bregovca je svejedno da li će se taj problem riješiti potpisivanjem ujednačenog KU-a na razini cijele Uljanik grupe ili će se ovo niveliranje plaća u »3. maju« regulirati parcijalno tako što će samo trećemajski sindikati i poslodavac potpisati aneks postojećem KU u riječkom brodogradilištu.


   U Uljanik grupi nisu skloni parcijalnim rješenjima već žele jedan, ujednačeni KU koji će potpisati svi sindikati koji djeluju u njihovim društvima. Zato bi se na sutrašnjem sastanku, prije pregovora o KU, trebao potpisati sporazum koji sve sindikate unutar Grupe čini reprezentativnim, neovisno o broju članova.


   – Kako radnici »3. maja« već nekoliko mjeseci neopravdano i nedopustivo ne mogu do većih materijalnih prava, ovo nikako nije trenutak za politiziranje i gradnju osobnih pozicija. Vjerujem da i u Jadranskom sindikatu, kao i u svakom drugom tijelu ili društvu, postoje i druge ovlaštene osobe za potpis barem ovog ujednačenog Kolektivnog ugovora te da jedan sindikat neće dozvoliti da radnici u Rijeci ili Puli budu taoci tvrdoglavosti i krivih procjena, kazao je predstavnik poslodavca u ovim pregovorima, Hrvoje Markulinčić, direktor Poslovno-informacijskih sustava Uljanik grupe.