Nema liberalizacije tržišta

Plin za kućanstva neće poskupjeti još tri godine

Bojana Mrvoš Pavić

Još naredne tri godine svi lokalni distributeri plina, njih 36, plin za kućanstva i dalje će kupovati  po reguliranim cijenama od Inine tvrtke Prirodni plin



ZAGREB  Za razliku od razigranog tržišta električne energije, liberalizacije plinskog tržišta, s pojavom novih igrača, neće sigurno biti još tri godine – proizlazi iz Zakona o tržištu plina čije su izmjene prije nekoliko dana usvojene u Saboru. Po svemu sudeći, što je dobro za kućanstava, tijekom tog razdoblja neće biti ni poskupljenja plina.


Iako su GEN-I i RWE Energija od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) dobili dozvole i za opskrbu plinom, teško da će se prije 2017. godine u  posao opskrbe kućanstava plinom i dati.


Izmjenama zakona Vlada je, naime, odlučila da će, umjesto liberalizacije koja je trebala nastupiti s 1. travnjem ove godine, još naredne tri godine svi lokalni distributeri plina, njih 36, plin za kućanstva i dalje kupovati, po reguliranim cijenama, od reguliranog veletrgovca, Inine tvrtke Prirodni plin, koja plin kupuje od Ine kao proizvođača. Lokalnim je distributerima HERA već dala blagoslov da, kako bi preživjeli, na računima podignu iznose za svoje mrežarine, neki i do sto posto, ali im je zato odlučila smanjiti profite na plin koji prodaju kućanstvima, tako da će cijene za kućanstva i naredne tri godine biti podjednake sadašnjima. Uzme li se u obzir da se MOL odavno želi riješiti ovog dijela plinskog biznisa, upravo zbog gubitaka koje Ina ima na netržišnoj cijeni plina po kojoj ga prodaje lokalnim distributerima, ova mu se Vladina neočekivana intervencija sigurno neće svidjeti. Je li sve izvedeno upravo kao još jedan pritisak na MOL u pregovorima, ili samo da bi se spasilo lokalne distributere nespremne za tržišnu utakmicu, teško je reći, no sigurno je da se EU-u svidjeti neće. 




Europska direktiva, implementirana u naše zakonodavstvo, nalaže nam da s prvim danom travnja ove godine svi lokalni distributeri izađu na tržište i počnu plin na tom tržištu sami i nabavljati, odnosno da kućanstvima i poslovnim potrošačima omoguće prelazak alternativnim opskrbljivačima. 


Iako su imali godinu dana za pripremu, samo su rijetki među njima, njih četiri, pet velikih, poput Gradske plinare Zagreb, spremni, i financijski kadri sami organizirati nabavu plina na tržištu. Mala poduzeća to si ne mogu priuštiti pa je Vlada odlučila spasiti ih tako što će još tri godine sve ostati praktički po starom, umjesto da im je omogućila da plin, ali ne po reguliranim cijenama, kupuju od veletrgovca, kako ne bi morali graditi čitavu svoju trgovačku platformu.


 Ina će distributerima, ovako, plin morati prodavati po reguliranim cijenama, ispod tržišnih, i to nakon što je MOL protiv Vlade već pokrenuo investicijski spor, a Vlada nedavno uzvratila arbitražnom tužbom protiv MOL-a sa zahtjevom da se poništi prvi dodatak dioničarskog ugovora iz 2009. godine, a s njim i povezani ugovor o plinskom poslovanju. 


Što o novoj regulativi misle alternativni opskrbljivači na tržištu, RWE Energija i GEN-I, od njih nismo uspjeli doznati. Nije teško zaključiti da bi im se ulazak u opskrbu kućanstava plinom isplatio samo onda kad bi te, regulirane cijene, bile više od tržišnih, što se do daljnjega neće dogoditi. Preostaje im ući u opskrbu poduzetništva plinom, jer tu cijene neće biti regulirane, dok će prava tržišna utakmica za kućanstva pričekati 2017. godinu.