Ugostiteljima niži PDV, osim u dostavi

Pizza i hamburger skuplji ako su “za van” nego ako ih jedete u restoranu

Alenka Juričić Bukarica

Tko bude liznuo sladoled u slastičarni ili odrezao komadić i gricnuo pizzu u pizzeriji prije nego je iznese, mogao bi bolje proći jer je hranu počeo konzumirati u objektu umjesto – na cesti



RIJEKA  Ako nemaš novca idi u restoran, ako imaš – jedi kod kuće. U šali je tako pao  komentar na najnovije pravilo koje od Nove godine »kači« ugostitelje, a vezano je za dostavu hrane, odnosno njenu konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta. Naime, od Nove godine ugostitelji, osim što moraju imati fiskalne kase, uživaju i blagodat nižeg PDV-a na hranu i dio pića koji je s 25 smanjen na 10 posto. No u tome je i kvaka za koju, pokazalo se na terenu, doista malotko zna. Naime, ukoliko gost, primjerice pizzu, konzumira u pizzeriji, na tu pizzu ide sniženi PDV od 10 posto,  a ukoliko gost naruči pizzu za van, odnosno traži dostavu, takva pizza mora biti oporezovana po staroj stopi od 25 posto. Hoće li to značiti i veću cijenu kod kuće – moguće je. Doduše, i do sad su ugostitelji imali 25 posto PDV-a što znači da bi cijene trebale ostati iste. Tim više, što s nižim PDV-om u pravilu nisu znatnije snižavali cijene. Prema riječima Željka Dimitrića, tajnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, dvojni PDV proizlazi iz tumačenja Porezne uprave o razrezu nove stope.  


U praksi po starom


– Prema tumačenju koje je dala Porezna, ako se konzumira izvan ugostiteljskog objekta ili ako nema usluge onda ide stopa od 25 posto. To, primjerice znači da bi hrana u dostavi trebala biti oporezovana po 25 posto, osim klasičnog cateringa koji uključuje i uslugu konobara, a na što ide 10 posto poreza. No, granice što ide po kojoj stopi je vrlo teško odrediti, kazao je Dimitrić.


Prema tome, ispada da je za ugostitelja povoljnije da gosta zadrži u lokalu jer će on ondje konzumirati i piće, pa će ugostitelj obračunati niži PDV, dakle ostat će mu više. Pitanje je hoće li to značiti da će ugostitelji nastojati zadržati goste unutar objekta ili će poskupjeti, pa i odustajati od dostave, tek će se vidjeti. 




U potrazi za odgovorom kako stvari funkcioniraju na terenu, pokazalo se – i u objektima i izvan njih uglavnom se jede uz stopu poreza od 10 posto. 


Uzeti hamburger za van ili ga pojesti u fast foodu, pokazalo se – isto je. Tako smo u jednom lancu fast fooda uzeli hamburger u “drive through” varijanti, dakle, izravno u auto što bi po svoj logici trebalo biti oporezovano po staroj stopi od 25 posto. Na računu se pokazalo, obračunata je niža stopa PDV-a. Kao i hamburgeru koji smo konzumirali unutar objekta. Slično je bilo i s jednim pizza cutom u Rijeci u kojem su vlasnici kazali kako ne znaju što će i kako jer gostima prepuštaju odluku hoće li pojesti komad pizze u objektu ili će ga uzeti sa sobom. 


Među, očito rijetkima koji su počeli već ovih dana s obračunom poreza »za van« je ugostitelj Hrvoje Margan.  


– Serviseri koji nam održavaju kase, i koji su nam podesili kase u skladu s fiskalizacijom, u programu su nam definirali dvojnu stopu. To je značilo i prešifriranje narudžbi za van, no u konačnici smo to dosta jednostavno riješili, kazao je Margan pokazujući na račune s cijenama »za van«. Dodao je kako je razlika u cijeni kave »za ovdje« i »za van« u tome što je zbog niže stope PDV-a snizio cijene kave, ali i vina te prirodnih sokova, dok, s druge strane, ambalaža »za van« dodatno košta oko kune i pol. 


Neki su se dakle već prilagodili dvojnom PDV-u, no većina očito nije, a nedoumice su velike.  


A iako je priča vrlo ozbiljna, neki nisu odoljeli da ne primjete kako se ovime otvara prostor za čitav niz u najmanju ruku smiješnih i spornih situacija. Tko bude liznuo sladoled u slastičarni ili odrezao komadić i gricnuo pizzu u pizzeriji prije nego je iznese, teoretski bi (u slučaju više cijene za van) mogao bolje proći jer je hranu počeo konzumirati u objektu umjesto – na cesti.