Ostati ili ne

Odluka Britanaca utječe i na druge: I hrvatski izvoz u Britaniju osjetio bi posljedice Brexita

Bojana Mrvoš Pavić

Reuters

Reuters



ZAGREB   Britanci 23. lipnja izlaze na referendum na kojem će odlučivati ostaju li u EU ili ju napuštaju, makar im se, ako se većina odluči za izlazak, najavljuju najcrnji mogući scenariji po kojima bi se britansko gospodarstvo vratilo deset godina unatrag.


Jačanje Njemačke


No osim Britanaca, kažu analitičari, u slučaju njihovog izlaska iz Unije, nastradat će i druga gospodarstva, ovisna o robnoj razmjeni s UK – najviše irsko, luksemburško te gospodarstvo Malte, no britanski će izlazak nesumnjivo biti potresan za cijelu Europu, pa tako i za Hrvatsku.



Kampanje o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji nastavljene su jučer nakon trodnevnog prekida zbog ubojstva zastupnice Jo Cox. Premijer David Cameron je ponovo upozorio da se Britanci u četvrtak suočavaju s »egzistencijalnim izborom«, dok luksemburški šef diplomacije smatra da bi Brexit čak mogao imati domino efekt na istočnoeuropske članice, javljaju u nedjelju agencije.   Aktivnosti vezane uz kampanje dvaju tabora, uoči referenduma zakazanog za 23. lipnja, nastavile su se intervjuima i tekstovima u medijima u trenutku kada ankete pokazuju da su zagovornici ostanka zemlje u Uniji dobili lagani vjetar u leđa te sveukupna slika pokazuje jednako podijeljeno biračko tijelo.




Premijer David Cameron, koji vodi kampanju za ostanak Britanije u EU, pozvao je birače da razmisle o gospodarskim posljedicama po zemlju u slučaju Brexita. »U četvrtak se suočavamo s egzistencijalnim izborom. Stoga se upitajte: da li sam stvarno nešto čuo  što bi me uvjerilo da bi izlazak iz EU-a bila najbolja stvar za ekonomsku sigurnost moje obitelji«, napisao je Cameron u Sunday Telegraphu.


Michael Gove, glasnogovornik kampanje za izlazak iz EU-a, vjeruje da bi Brexit u stvari poboljšao poziciju britanskog gospodarstva.


»Ne mogu predviđati budućnost, ali ne vjerujem da bi izlazak iz EU-a učinio našu gospodarsku poziciju gorom, mislim da bi je učinio boljom«, kazao je Gove u razgovoru za iste novine.Oglasio se i luksemburški ministar vanjskih poslova s upozorenjima na moguće pogubne posljedice Brexita u zemljama istočne Europe.»Ne može se isključiti mogućnost da bi Brexit mogao imati domino efekt na istočnoeuropske članice EU-a«, kazao je Jean Asselborn. Čak i da Britanci odluče ostati, nastavio je ministar, »to neće riješiti problem koji proizlazi iz negativnog stajališta Britanije prema EU«. (Hina)

Cameronovu odluku o sazivanju referenduma naziva »povijesnom pogreškom« i priznaje da neki put ima osjećaj da su se Cameron i čelnik poljske stranke  Zakon i pravda (PiS) Karoslaw Kaczynski prešutno dogovorili da europsku integraciju vrate unatrag.


»Čini se da obojica imaju istu agendu u vezi njihova kritičnog stava prema EU«, kazao je Asselborn.


Poljska je najveće gospodarstvo na europskom istočnom krilu i najveći primatelj strukturnih fondova u EU. Britanija, s druge strane, prebacuje više novca u Bruxelles nego što dobiva natrag, što je jedan od argumenata kampanje koja zagovara Brexit.



– Mogući izlazak UK-a iz Unije, tzv. Brexit, imao bi velike ekonomske, i određene geopolitičke posljedice. Ekonomske posljedice izlaska – manje uplata u proračun EU-a, moguće povećanje kamata i podizanje EURIBOR-a odrazile bi se, dakako, i na Hrvatsku. Pregovori o Partnerstvu za transatlantsku  trgovinu i ulaganja (TTIP) između EU-a i SAD-a bi se mogli usporiti te je pitanje kakav bi bio konačan izgled tog sporazuma –  ističe docent Petar Kurečić, predavač poslovne ekonomije na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Jedna od mogućih posljedica mogla bi biti i usvajanje poreza na financijske transakcije, čemu se UK najviše protivi zbog interesa londonskog Cityja, ističe.


Mogućim izlaskom iz EU-a glavne geopolitičke, ali i ekonomske posljedice bile bi, ističe docent, daljnje jačanje Njemačke u EU i općenito njemačko-francuske uloge u EU, što je povratak korijenima EU-a, na ipak drugačiji način, zatim moguće smirivanje tenzija s Rusijom, koje ipak ovisi više o akcijama Rusije.


– Od mogućih geopolitičkih i ekonomskih posljedica, čiji bi se učinak osjetio ne odmah, nego kasnije, treba izdvojiti mogući domino efekt koji bi potaknuo još neke države da izađu iz EU-a, što bi dovelo do ugroze čitavog koncepta postojanja ove zajednice. Zasada takvih ozbiljnih trendova nema, iako postoji snažna opozicija u mnogim članicama postojanju monetarne unije i Schengenskom sustavu, što je ponajprije odgovor na ekonomsku i migrantsku krizu. Dakako, kad bi nestale monetarna unija i slobodno kretanje ljudi, EU bi se vratila unatrag, ali možda i dugoročno postala kohezivnija, jer bi tako pronašla minimalnu razinu slaganja oko koje bi se svi lakše složili – zaključuje Kurečić.


Prema podacima HGK-a, hrvatski izvoz u Veliku Britaniju je u 2015. godini iznosio 204 milijuna eura, što je 32 posto više nego u godini prije. Uvoz Hrvatske iz Velike Britanije je lani pak iznosio 208 milijuna eura, što znači da je ukupna robna razmjena Hrvatske i UK-a iznosila 412 milijuna eura.


Dvogodišnji pregovori


S tim je iznosom Velika Britanija tek 18. hrvatski vanjskotrgovinski partner, kažu u HGK, napominjući kako ne očekuju značajnije promjene u robnoj razmjeni dviju zemalja, posebno ne u naredne dvije godine.


»Nakon službene odluke parlamenta Velike Britanije o izlasku iz EU, tek bi krenuli dvogodišnji pregovori o uvjetima izlaska iz članstva te bi prvenstveno o tim uvjetima i tijeku pregovora ovisila i daljnja predviđanja budućeg vanjsko-trgovinskog poslovanja. Neka predviđanja vezana uz eventualni izlazak iz EU-a idu u smjeru značajnijeg slabljenja britanske funte u odnosu na euro  kao posljedice ekonomskog šoka koji bi uslijedio nakon referenduma. Za europske izvoznike u Britaniju to bi izazvalo negativan efekt jer bi njihova roba u Britaniji u kratkom vremenu poskupjela, što bi dovelo do smanjene potražnje za njihovim proizvodima«, zaključak je HGK.