Kaos oko poreza

Obrtnici će najvjerojatnije PDV plaćati po starom – nakon naplate računa

Jagoda Marić

Čudno je da ni ministar Maras ni HOK ranije nije zamijetio što se sprema s novim zakonom o PDV-u, jer je Ministarstvo financija na svojim stranicama prijedlog objavilo 24. siječnja



ZAGREB Obrtnici najvjerojatnije neće morati plaćati PDV za svaki izdani račun, kako to predviđa nacrt zakona o PDV-u što ga je u četvrtak Vlada poslala u parlament na izglasavanje.


Oni će i dalje tu obvezu državi plaćati tek nakon što naplate račun. Potvrdilo nam je to nekoliko izvora iz Vlade uz napomenu da će dodatne izmjene zakona dogovoriti ministar financija Slavko Linić i ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras. Tako će dvojica ministra započeti dogovor oko preinaka zakona kojeg je Vlada dana ranije i to jednoglasno, što znači i njihovim glasovima, poslala u parlament.


Samo nekoliko sati nakon što je zakon otišao u Sabor protiv odredbe po kojoj bi od 1. siječnja sljedeće godine trebali plaćati PDV po izdanim, a ne plaćenim računima reagirale su obrtničke udruge tvrdeći kako će taj zakon uništiti tisuće obrtnika. To je pak njihovog resornog ministra ponukala da na Twitteru najavi da se zakonski prijedlog popravi na način da obrtnici i dalje dalje plaćaju PDV po naplati. To će se i dogoditi i dvojica ministara imaju dovoljno vremena da dogovore rješenje, potvrdili su nam izvori iz Vlade. No, u Banskim dvorima nisu najsretniji radi toga što je isti dan kad je Vlada zakon poslala u proceduru jedan ministar i to preko društvene mreže najavio njegovu izmjenu.




– Naravno da ministri Maras i Linić mogu i moraju razgovarati oko tako važnih stvari i naravno da svako ministarstvo treba reagirati ako neki zakon može biti bolji, no Twitter možda nije najbolji način da se urgira u zakon drugog ministra, zamjeraju Marasu u Vladi način na koji je najavio promjene u zakonu.


No, tvrde kako se nikako ne može govoriti o sukobu dvojice SDP-ovih ministra jer je već dogovoreno da će njih dvojica zajednički izraditi promjene u prijedlogu zakona kako bi one išle na korist obrtnika. U oba ministarstva jučer nisu željeli dodatno komentirati slučaj i izbjegavali su govoriti o bilo kakvom nesporazumu.


U Ministarstvu financija neki naši sugovornici ističu da nikada nisu imali problema u svoje prijedloge i nakon što su otišli u parlament ugraditi izmjene koje je netko predlagao ako su one bile argumentirane.


– Pa, mi smo u Zakonu o financijskom poslovanju ugradili i prijedloge HDZ-a i udruga poslodavaca i banka. Ne vidimo problem da to sada učinimo na prijedlog Ministarstva obrta ili Hrvatske obrtničke komore, kažu naši sugovornici iz Ministarstva financija. Iz Ministarstva obrta pak poručuju da je njima najvažnije da zakon bude na korist obrta i malog poduzetništva.


To će se očito nakon dogovora dvojice ministra i dogoditi no ostaje pitanje kako nitko iz Ministarstva obrta nije ranije zamijetio što donose odredbe novog zakona ikako su na njega prema proceduri morali dati svoje mišljenje prije nego je stigao na Vladine koordinacije, Uži kabinet i samu sjednicu Vlade, nego je tek ministar Maras reagirao nakon što su protiv zakona ustali iz HOK-a. Čudno je pak da ni HOK ranije nije zamijetio što se sprema s novim zakonom o PDV-u, jer je Ministarstvo financija na svojim stranicama prijedlog objavilo 24. siječnja i pozvalo je sve zainteresirane da sudjeluju u javnoj raspravi koja je bila otvorena do 7. veljače, te da utječu na konačan izgled zakona svojim primjedbama.


Savjetovanja sa zaintersiranom javnošću koja većina ministarstava organizira u sklopu izrade zakona očito tu javnost nisu zaintersirala i da ministar financija na Vladi nije kazao što novi zakon donosi od sljedeće godine, njegova bi se izmjena očito tražila tek kad bi započela primjena.