Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Izjašnjavanje u rujnu

ODBOR EUROPSKOG PARLAMENTA Posebna oznaka za proizvode iste kvalitete u cijeloj EU

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2018. u 14:14 2018-07-13T14:14:25+02:00

Eurozastupnici su pozvali proizvođače da razmotre mogućnost uvođenja logotipa na ambalaži koji bi pokazivao da su sastav i kvaliteta iste robne marke jednaki u svim zemljama članicama EU-a

ZAGREB Ako se neki proizvod prodaje u cijeloj Europskoj uniji, ali se njegov sastav razlikuje od zemlje do zemlje, onda ne bi smio biti označen na naizgled identičan način jer to može potrošače dovesti u zabludu, složili su se članovi Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta.

Velikom većinom glasova, Odbor je preporučio nekoliko mjera koje bi trebalo provesti na razini Europske unije, kao i na nacionalnim razinama, kako bi se riješilo pitanje tzv. dvostruke kvalitete proizvoda.

»Ako se proizvod prodaje pod istim nazivom i u istom pakiranju, onda treba imati i isti sastav. Ako proizvođač želi prilagoditi proizvod, potrošači imaju pravo znati i biti svjesni te prilagodbe za svaki pojedini proizvod«, izjavila je eurozastupnica Olga Sehnalova, prenio je u priopćenju EU parlament.

Eurozastupnici su pozvali proizvođače da razmotre mogućnost uvođenja logotipa na ambalaži koji bi pokazivao da su sastav i kvaliteta iste robne marke jednaki u svim zemljama članicama EU-a. O ovoj temi Europski parlament u cjelini izjasnit će se na plenarnoj sjednici u rujnu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.