Dug za porez iz 2010. i 2011.

Novi udarac za Inu: Ministarstvo financija joj utvrdilo retrogradni porezni dug od 319 milijuna kuna

Hina



ZAGREB – Ina je danas izvijestila kako je zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija kojim je utvrđena dodatna, retrogradna porezna obveza od 319 milijuna kuna, a u priopćenju ističe da takve odluke »predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj, te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja«.


Ina je, kako se navodi, zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija, kojim je utvrđena dodatna, retrogradna, porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godinu u iznosu 319 milijuna kuna, uključujući zatezne kamate do dana izdavanja zapisnika, temeljeno na razlici u računanju vlastite potrošnje i gubitaka te evidentiranja naftnih derivata u rafinerijskoj preradi.


Ina će uputiti žalbu na taj zapisnik u danom roku, a plaćanje spomenutog iznosa bit će potrebno tek ako se konačnim izvršnim drugostupanjskim poreznim rješenjem potvrde nalazi izneseni u zapisniku, ističu iz Ine.




Podsjećaju i da je slična odluka donesena 2013. godine, za poslovanje iz 2008. i 2009., protiv koje je Ina uložila tužbu Upravnom sudu.


»Naime, Ina je obračunala svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde, stoga Ina smatra kako je metodologija procjene Ministarstva neutemeljena«, navode iz hrvatske naftne kompanije.


U zaključku obavijesti stoji da »Ina naglašava kako ovakve odluke predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj, te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja«.


Ina je slično rješenje Ministarstva financija zaprimila i prošle godine za poslovanje iz 2008 i 2009. godine te je u studenom 2013. platila oko 220 milijuna kuna na ime poreza i kamata i podnijela tužbu Upravnom sudu.


Taj spor još nije završen, a u Ini se neslužbeno doznaje kako su iz kompanije tražili da se sačeka završetak tog postupka pred Upravnim sudom jer se i ovaj put radi o razlici u obračunu utroška vlastite potrošnje i gubitaka u rafinerijskoj preradi. No, kako je zaprimljen zapisnik, a u kompaniji očekuju da će uslijediti i rješenje Ministarstva o poreznom dugu, vjerojatno je da će Ina nakon rješenja platiti obveze koje joj se utvrde te se ponovno žaliti Upravnom sudu.