Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Očekivano

Nakon riječkog 3. maja, poslan zahtjev za otvaranjem stečaja i nad Uljanikom. Sindikati još ne znaju tko su potencijalni partneri

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. siječanj 2019. u 21:54 2019-01-28T21:54:38+01:00

U prijedlogu Fine navodi se da s 21. siječnjem ove godine Uljanik brodogradilište ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna

PULA Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao je u ponedjeljak kako je vijest da je Trgovački sud u Pazinu zaprimio prijedlog Financijske agencije (Fina) o otvaranju stečajnog postupka nad Uljanik brodogradilištem d.d. bila očekivana.

U prijedlogu Fine navodi se da s 21. siječnjem ove godine Uljanik brodogradilište ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna.

»To je potpuno očekivano jer smo svi znali da je 21. siječnja datum kada će biti 120 dana da je račun tvrtke blokiran. O visini novca se nije razgovaralo«, rekao je za Hinu Cerovac. On očekuje da će predstečajni upravitelj utvrditi pravo stanje u Uljaniku i zaključiti da ne bi trebalo pokrenuti stečaj ako program restrukturiranja koji bi se trebao realizirati u suradnji s novim strateškim partnerom bude »držao vodu«.

U prijedlogu Fine navodi se i kako Uljanik, po podatcima koje im je dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), ima 1400 zaposlenika te dvadesetak računa i oročen novac u pet komercijalnih banaka te da, osim toga, Fina ne raspolaže drugim podatcima o imovini te tvrtke. Prijedlog za otvaranje stečaja slijedio je nakon što je Uprava Uljanika d.d. u ponedjeljak izvijestila na internetskoj stranici Zagrebačke burze da je luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o gradnji novoga ro-ro broda, no nije navela vrijednost ugovora.

Uljanik je prije priopćio da je, zbog nemogućnosti da se brod isporuči, odredbama iz ugovora o gradnji, kupac 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, a najnovije otkazivanje ugovora samo je jedno u nizu jer je lani krizom pogođenom Uljaniku nekoliko naručitelja također otkazalo ugovore.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac potvrdio je kako sindikati još nemaju službeno informaciju o tome tko su potencijalni strateški partneri čije su ponude zaprimljene do petka u 20 sati.

»Moguće je da ćemo tu informaciju konačno dobiti sutra, kada je u Zagrebu najavljen sastanak Uprave, Nadzornog odbora, Ministarstva gospodarstva i sindikata«, dodao je Cerovac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.