Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
5. travnja 2020.
Najavljeno

Mjere za očuvanje radnih mjesta kreću od ponedjeljka: Isplate će krenuti do kraja ožujka

Foto Roni Brmalj
Foto Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2020. u 16:58 2020-03-20T16:58:59+01:00

Ministar Aladrović zajamčio je da će do sljedećeg perioda isplate plaće, dakle od kraja ožujka, početi isplaćivati ta novčana sredstva na račune ugroženih poslodavaca, koji će ispunjavati kriterije tih mjera

ZAGREB Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) rekli su da se od ponedjeljka mogu početi primjenjivati mjere za očuvanje radnih mjesta ugroženih krizom.

"Od ponedjeljka HZZ može zaprimati zahtjeve za konzumaciju te mjere", rekao je Aladrović u petak i apelirao na poslodavce da imaju razumijevanja za sve tehničke situacije koje će se događati u provedbi.

Zajamčio je da će do sljedećeg perioda isplate plaće, dakle od kraja ožujka, početi isplaćivati ta novčana sredstva na račune ugroženih poslodavaca, koji će ispunjavati kriterije tih mjera.

Vlada je zbog pandemije koronavirusa donijela paket od 63 mjere koje trebaju pomoći u suzbijanju ekonomske krize u dijelovima gospodarstva koji su pogođeni novim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stožer je zabranio rad mnogim ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima i sličnim poslovanjima koji su, prema nekim navodima, već počeli otpuštati radnike.

Ministar je naglasio kako problema ne bi trebalo biti u provedbi te kako zaprimanje zahtjeva kreće od ponedjeljaka i pozvao je da se zahtjevi prilažu preko interneta. Tijekom vikenda će se osposobiti i call centar za dodatna pitanja poslodavaca.

Sve informacije za poslodavce i korisnike mjera mogu se pronaći OVDJE.

Aladrović: Mjere nisu savršene

"Mjere su izglasane na tri mjeseca, još jednom napominjem da smo svjesni da one trenutno nisu savršene. Učinit ćemo sve da spriječimo bilo kakav veći odlazak zaposlenika s tržišta radne snage", kazao je Aladrović.

Dodao je kako će cijeli proces biti maksimalno pojednostavljen, a uspostavit će se i internetska aplikacija preko koje će se moći prijavljivati.

"Od dokumentacije smo naveli nekoliko parametara koje u ovom trenutku vidimo kao najznačajnije - ili pad prihoda, dokaz o otkazivanju narudžbe, da se nije moglo doći do nekih sirovina. Tu smo ostavili vrlo širok element za dokazivanje problema u poslovanju, tu ćemo biti maksimalno fleksibilni, dokazi će biti i izjave i opisi toga što je dovelo do problema u poslovanju, službene potvrde će biti smanjene na minimum", naglasio je Aladrović.

Aladrović je istaknuo da su već s određenim institucijama uspostavili razmjenu podataka koje će provjeravati u uredima HZZ-a.

Nove mjere neće moći koristiti oni koji već konzumiraju potpore HZZ-a ili drugih institucija kako ne bi došlo do dvostrukih potpora.

Lončar: Ako vrate zaposlenika na posao, poslodavci mogu koristiti mjere

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar objasnio je da će mjere moći koristiti i oni poslodavci koji su već otpustili dio radnika, a koje bi vratili na posao te imali mogućnost korištenja mjera. "Cilj mjere je da poslodavci ne otpuštaju", dodao je.

"Naši savjetnici će u roku od 10 dana sve odraditi i onda ćemo sukladno tome isplatiti sredstva na račun poslodavca", naglasio je Lončar.

Objavio je i brojke nezaposlenih, kojih je danas na Zavodu 135.500. Na Zavodu je 3000 novih nezaposlenih, ali je i otišlo 2500 osoba, od kojih se 1900 zaposlilo.

Iz HZZ-a su također priopćili da privremeno obustavljaju dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja koje su u njihovoj nadležnosti, a to se odnosi na potpore za zapošljavanje, za usavršavanje, za samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje i javni rad.

Nastavlja se provedba mjera Potpore za očuvanje radnih mjesta, a to su potpora za skraćivanje radnog vremena, za obrazovanje radnika i za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva.

Majetić: Gospodarstvo će osjećati posljedice 1,5 do 2 godine

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić ocijenio je u petak da će gospodarstvo osjećati posljedice koronavirusa 1,5 do 2 godine, a možda i više, stoga očekuje solidarnost od javnog sektora, prije svega da im sve namete svede na minimum ili otpiše.

Komentirajući Vladine mjere pomoći, Majetić je rekao da je definiranjem kriterija za dodjelu pomoći od 3.250 kuna po zaposleniku započela provedba prve i najvažnije mjere koju je Vlada do sada donijela za hrvatsko gospodarstvo.

Ta mjera izuzetno je važna za mikro, mala i srednja poduzeća, pa i velika koja su u problemima odnosno koja će biti u problemima zbog korona virusa, smatra Majetić.

"Mjera počinje s provedbom već u ponedjeljak, nakon čega će, nadamo se, svim poslodavcima koji su u 'korona problemima' biti dostavljen na račun novac za radnike za isplatu plaća za ožujak", rekao je.

Dodao je i da se neće stati samo na toj mjeri jer je sigurno da ona neće biti dostatna za sve izazove pred kojima će biti gospodarstvo.

"Nastavljamo razgovore s Vladom prije svega oko provedbenih akata za ostale 62 mjere, za koje očekujemo da budu vrlo jednostavne, a kriteriji prohodni, pri čemu i brzina provedbe svake od tih mjera mora biti važna", istaknuo je.

Izuzetno važnim smatra da se što veći broj Vladinih mjera koje su definirane odnosi na otpise potraživanja poslodavcima i neslanje računa za njihovo poslovanje. "Jer moramo biti svjesni da smo u elementarnoj nepogodi, pa se u mnogim sektorima poslovanje zaustavlja", rekao je Majetić.

Poslodavci očekuju solidarnost javnog sektora u takvoj situaciji, odnosno da im razne naknade budu otpisane dok ne rade.

"Nema smisla da jedan grad ili općina naplaćuje kafiću terasu koja ne radi zbog više sile, da se naplaćuje bila kakva komunalna naknada ili doprinos ako poslodavac ne radi ili radi s vrlo smanjenim obuhvatom", pojasnio je.

Takvu solidarnost očekuju i na državnoj i na lokalnoj razini. "Želimo i nastojat ćemo u pregovorima da se svi nameti koji se inače naplaćuju svedu na minimum ili se otpišu", kazao je.

Poslodavci očekuju i da kao što će oni u realnom sektoru morati smanjivati plaće i rashode, da i javni sektor smanji svoje rashode i shodno tome smanji potrebu za slanjem računa realnom sektoru i građanima.

"Sigurni smo da će koronavirus završiti u nekom trenutku i da ćemo prestati oboljevati, ali gospodarstvo će osjećati posljedice u sljedećih godinu i pol do dvije, ako ne i više godina i za to moramo već danas biti spremni i moramo o tome razmišljati", zaključio je Majetić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.