Zasad nepoznato o kome se radi

Međunarodni fond iz Londona dostavlja ponudu za Dioki i Dinu

Hina

»Oni rade studiozno, polako i zahtijevaju diskreciju«, kaže Janiška, koji je i od Crodux plina koji je dosad figurirao kao mogući ulagač u Dinu i Dioki, tražio da se izjasni je li i dalje zainteresira



ZAGREB – Predstavnici međunarodnog investicijskog fonda sa sjedištem u Londonu, koji ovih dana obilaze pogone Dina Petrokemije i Diokija, trebali bi se hrvatskoj javnosti predstaviti idući tjedan na konferenciji za novinare, rekao je za Hinu stečajni upravitelj Diokija Mladen Janiška.


Janiška za idući tjedan očekuje i ponudu toga investitora za ulazak u Dioki i Dinu, a zasad, kako tvrdi, raspolaže samo s njegovim pismom namjere.


Kaže kako je prerano otkriti o kojem se investitoru radi, navodeći tek ako je riječ o međunarodnom investicijskom fondu sa sjedišten u Londonu s ulagačkim referencama u petrokemijski biznis i vlastitom sirovinskom bazom.




»Oni rade studiozno, polako i zahtijevaju diskreciju«, kaže Janiška, koji je i od Crodux plina koji je dosad figurirao kao mogući ulagač u Dinu i Dioki, tražio da se izjasni je li i dalje zainteresiran.


Dodaje da je za ishod cijelog slučaja od izuzetne važnosti pravni status Dine, za koju su vjerovnici prihvatili predstečajnu nagodbu, no čeka se odluka Visokog trgovačkog suda o žalbi Zagrebačke banke na tu nagodbu.


Nad Diokijem je, pak, pokrenut stečaj jer predstečajna nagodba nije uspjela.


Cijena dionice Diokija za Zagrebačkoj burzi bilježi osjetan rast zadnjih pet trgovinskih dana zaredom pa joj je cijena povećana sa 5,85 kuna na jučerašnjih 14,14 kuna, a rast cijene nastavio se i u današnjem trgovanju. Investitori su vjerojatno ohrabreni najavama o interesu inozemnog ulagača.


Društvo Dioki danas je pak, na upit Zagrebačke burze, izvijestilo da nije u posjedu novih materijalnih činjenica niti cjenovno osjetljivih informacija koje bi utjecale na promjenu cijene dionica. Istodobno navode kako će investicijsku javnost redovito izvještavati o svim događajima i aktivnostima od važnosti za njegovo poslovanje, »i to u trenutku kada one postanu materijalna činjenica u vidu relevantnih i obvezujućih odluka, radnji, dokumenata i dogovora«.