Prvi put nakon šest godina

Maras vjeruje u gospodarski rast 2015.

Hina

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras vjeruje da će u 2015. biti ostvaren gospodarski rast, po prvi put nakon šest godina, a u vezi prognoza glavnih ekonomista banaka zanimaju ga njihova gledanja o tome kako povećati kreditiranje poduzetnika u Hrvatskoj s obzirom na to da su u tome banke dosta konzervativne



ZAGREB Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras vjeruje da će u 2015. biti ostvaren gospodarski rast, po prvi put nakon šest godina, a u vezi prognoza glavnih ekonomista banaka zanimaju ga njihova gledanja o tome kako povećati kreditiranje poduzetnika u Hrvatskoj s obzirom na to da su u tome banke dosta konzervativne.


Maras je to izjavio u srijedu odgovarajući na upit novinara za komentar prognoza kluba glavnih ekonomista šest najvećih banaka okupljenih u klubu Hrvatske udruge banaka (HUB) koji u 2015. očekuju u Hrvatskoj gospodarski pad od 0,2 posto, umjesto ranije prognoziranog rasta od 0,7 posto.


Prognoze daju svi, primjerice MMF je prognozirao rast od 0,5 posto, Europska komisija (EK) od 0,2 posto, a HUB si uzme raspon od do, tako da neki od njih također imaju u prognozama rast do 0,2 posto, ovisi kako koji od njihovih ekonomista gleda, tako da te prognoze treba uvijek gledati kao neki orijentir, rekao je Maras.




Kaže da i on i Vlada vjeruju da će se sljedeće godine ostvariti ono što su prognozirali MMF i EK, a to je rast BDP-a u Hrvatskoj prvi put nakon šest godina.


»S te strane mene bi dosta zanimalo da HUB da prognozu i njihovo gledanje kako povećati kreditiranje poduzetnika u Hrvatskoj od strane banaka, jer na žalost dosta su tu konzervativni. Puno konzervativnije su te banke u Hrvatskoj nego tamo odakle su njihove banke majke. Ta me prognoza HUB-a zanima i volio bih vidjeti kako njihovi ekonomisti razmišljaju o tome kako povećati kreditiranje malih i srednjih poduzetnika, naravno ne samo malih i srednjih nego ukupno cijelog gospodarstva«, kazao je Maras nakon predstavljanja četiri tematska mini vodiča za male i srednje poduzetnike.


Glavni ekonomisti šest najvećih hrvatskih banaka okupljeni u klub pri Hrvatskoj udruzi banaka (HUB) u 2015. očekuju gospodarski pad od 0,2 posto, umjesto ranije prognoziranog rasta od 0,7 posto, objavljeno je u utorak iz HUB-a.


Pritom od šest ekonomista banaka njih troje očekuje pad, do najviše 0,5 posto. Dvoje prognoziraju stagnaciju, odnosno nultu stopu rasta, a jedan očekuje rast za 0,2 posto.