Poluinformacije, špekulacije ili istina?

MOL: Prodaja našeg udjela u Ini opcija dok se pregovori s Hrvatskom uspješno ne završe

Bojana Mrvoš Pavić

Vjerodostojnost poluinformacija nije dovoljna da bih se osvrtao na njih, kazao je ministar Ivan Vrdoljak



Poluinformacije koje MOL pušta u javnost nisu vjerodostojne niti dovoljne da bih ih posebno komentirao. Moramo razmišljati o kvaliteti budućeg partnera, bez obzira što su dionice u vlasništvu MOL-a, a prije ili kasnije strateški partner koji s MOL-om bude dogovarao prodaju ili bilo kakve komercijalne uvjete, treba doći u Vladu i s njom se dogovoriti o budućnosti Ine,  kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući informacije našeg lista prema kojima je MOL sada definitivno odustao od daljnjih pregovora s Vladom oko Ine i spreman je prodati 49 posto Ininih dionica.


Reakcija Budimpešte


Prema neslužbenim informacijama, jedini potencijalni kupac MOL-ovih dionica u Ini je ruski Gazprom, čiji je čelnik Aleksej Miller na tu temu s Hrvatskom vladom već razgovarao.


– Svatko zainteresiran za ozbiljan razgovor treba doći u Vladu i prezentirati svoje namjere s Inom, a tada će Vlada odlučiti je li to zadovoljavajuće, kazao je Vrdoljak jučer u Osijeku, otvarajući prvi natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnu, u Slavoniji.




Na napise našeg lista da MOL odustaje od daljnjeg partnerstva u Ini reagirala je i uprava kompanije u Budimpešti. Kako su odgovorili za Hinu, »ne komentiraju špekulacije, a njihova strategija vezana uz vlasnički udjel u Ini jasna je i ostaje nepromijenjena«.


MOL-ov je cilj, ističu, još uvijek postići sporazum s Vladom RH koji može dovesti do stvaranja vrijednosti za Inu. Ipak, prodaja njihovog udjela u Ini  opcija je, kažu, sve dok se pregovori uspješno ne završe. Kako se doznaje, novi krug pregovora Vlade i MOL-a bit će 25. srpnja, pri čemu Vlada ostaje odlučna u tome da novi strateški partner ulaže u razvoj Ine i povećanje njezine proizvodnje.


Kako je kazao Vrdoljak, Ini trebaju investicije od dvije milijarde dolara u nova istraživanja i još milijarda uložena u rafinerijski biznis i maloprodajnu mrežu.


– U slučaju da imamo garancije za investicije, razvoj, širenje tržišta i rad rafinerija, bit će manje bitno ima li Hrvatska u Ini 44 ili 25 posto udjela. Nikad ne smijemo pasti ispod 25 posto da ne bi došli u situaciju da netko izmanipulira svoje vlasništvo veće od 75 posto, odgovorio je na pitanje je li Vlada spremna, uspije li s novim strateškim partnerom dogovoriti takve uvjete, prodati mu i još svojih 19 posto dionica, te u Ini zadržati samo kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu.


Prvi čovjek Ine Zoltan Aldott jučer je zajedno s Vrdoljakom posjetio Inino istražno polje Beničanci u istočnoj Slavoniji, no nikakve komentare, vjerojatno kako bi izbjegao pitanja o MOL-u, nije želio davati.


Vrdoljak je u Beničancima pohvalio Inin trud u tom projektu, no ranije je, u Osijeku, Inu prozvao zbog dugogodišnjeg neulaganja. Zašto nitko godinama nije radio na tome da se poveća eksploatacija polja u Slavoniji i drugdje na kopnu ministar, kazao je, ne zna, no Hrvatska zbog toga kasni u preuzimanju liderstva u energetskom sektoru na ovom području.


– Mogli smo odavno postati regionalni lider, zapošljavati na projektima mlade ljude, studente, Neću reći da je netko to radio namjerno, iz zlobe, i ova polja nije aktivirao, no mi ćemo to sada učiniti, najavio je Vrdoljak prilikom otvaranja novih istražnih natječaja.