Dražba na Trgovačkom sudu

MILIJUN KVADRATA ZEMLJIŠTA Gasfin na korak do vlasništva nad Dinom

Orjana Antešić

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Da bi postali vlasnici još milijun kvadrata ugaslih Dininih postrojenja i zemljišta, Adria Polymers, tvrtka kći Gasfina, mora uplatiti 23,6 milijuna kuna.



RIJEKA Luksemburška grupacija Gasfin na korak je da postane vlasnikom bivšeg Dininog zemljišta u Omišlju s obzirom da je u petak Trgovački sud u Rijeci izdao rješenje o dosudi blizu milijun četvornih metara ovog kompleksa Adria Polymersu, jednoj od dvije tvrtke koju su osnovali u Hrvatskoj, sa sjedištem u Rijeci. Da bi svoj status glavnog razlučnog vjerovnika pretočili u vlasnički, iz Adria Polymersa još moraju uplatiti 23,6 milijuna kuna na prolazni depozitni račun riječkog suda, i to najkasnije do 19. kolovoza, nakon čega stječu sve uvjete da svoj novi status reguliraju u zemljišnim knjigama.



Dobra vijest za bivše Dinine radnike koji bi, ako i kada iz Adria Polymersa plate 23,6 milijuna kuna, trebali na svoje račune dobiti dio svojih potraživanja. U troškove stečajnog postupka, naime, spada i dio plaća bivših zaposlenika. Riječ je o zadnje tri »bušte« prije otvaranja stečaja, plus plaća tijekom otkaznog roka. U ovom slučaju, radnici Dine dobili bi onu razliku od punog iznosa zadnje tri plaće i dijela kojeg im je isplatila Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT) te plaću na koju su ostvarili pravo za vrijeme jednomjesečnog otkaznog roka. Ukoliko Adria Polymers plati do predviđenog roka, prve isplate mogle bi krenuti koncem rujna ili početkom listopada.



Druga dražba




Tog dana u kolovozu, naime, istječe rok od 60 dana otkad je riječki Trgovački sud izdao rješenje o prodaji Dininih nekretnina. Podsjetimo, 19. lipnja održana je druga ovršna dražba Dininih nekretnina. Za razliku od prve koju su »preskočili«, predstavnici Gasfina u Hrvatskoj na lipanjskoj su dražbi izašli sa zahtjevom za prijebojem njihovih potraživanja koja su, podsjetimo, stekli otkupom razlučnih prava koju je bivša Hypo banka imala nad nekadašnjim poslovnim carstvom Roberta Ježića. Da je Gasfin koncem prošle godine stupio na mjesto glavnih razlučnih vjerovnika Hete Asseta i H-Abduca prvi je izvjestio upravo naš list.


Vrijednost davno ugaslih Dininih industrijskih postrojenja i zemljišta u stečaju je procijenjena na 400 milijuna kuna, što je bila i početna cijena kod prve ovršne dražbe, koja je na riječkom sudu održana koncem travnja ove godine. Ovrhu nad stečajnom masom Dine pokrenuli su, podsjetimo, HEP Opskrba i HEP Operator distribucijskog sustava odnosno Elektroprimorje Rijeka.



– Gasfin je putem jedne od svojih hrvatskih tvrtki kupio zemljište i postrojenja bivše tvornice Dine Petrokemije. To je jedan korak dalje u realizaciji zacrtanih poslovnih planova revitalizacije i modernizacije proizvodnje polimera u industrijskoj zoni Omišalj. Ovim investicijama ostvarit će se zapošljavanje i dodatni prihodi za državni proračun i proračune jedinica lokalne samouprave, kratko su jučer prokomentirali iz Gasfina iz kojeg su se, podsjetimo, otkad su se pojavili u Hrvatskoj nastojali nametnuti aktualnoj Vladi kao partneri u projektu LNG-a na Krku, otvoreno zagovarajući opciju izgradnje kopnenog, umjesto plutajućeg LNG terminala.



U pola cijene


Sasvim očekivano, na prvoj se dražbi u travnju nitko nije (po)javio, a pretpostavke da će i »gasfinovci« čekati drugi, ujedno i zadnji pokušaj prodaje u ovom ovršnom postupku nad Dininim zemljištem pokazale su se točnima. Razlog je, naravno, u cijeni. Kod druge ovršne dražbe, naime, početna cijena »pada« na polovicu procijenjene vrijednosti, u skladu s čim se plaća i dio za pokriće troškova stečajnog postupka. Gasfin odnosno Adria Polymers obavio je tako prijeboj na iznos od 194 milijuna kuna, ali pritom ipak nešto moraju platiti i u »kešu«, već spomenutih 23,6 milijuna kuna.


Zbrinjavanje


Početna cijena Dininog zemljišta u međuvremenu je, kako doznajemo, dodatno spuštena za oko šest milijuna kuna i to iz razloga što su neke zemljišne čestice morale biti izuzete iz prodaje, temeljem zahtjeva Hrvatskih voda. U pitanju su vodnih kanali, sveukupne površine oko 80.000 četvornih metara.


Svoj vlasnički upis nad zemljištem bivše Dine u Omišlju Gasfin je najprije napravio kod stečajne prodaje zemljišta Pirosa. Riječ je o Dininoj tvrtki-kćeri na koju je bilo upisano oko 266.000 četvornih metara zemljišta, smještenih u samom srcu ovog ugaslog industrijskog postrojenja na Krku. Sada još moraju platiti 23,6 milijuna kuna, pa da vlasnički preuzmu i preostalih milijun četvornih metara kompleksa. Doduše, skupa s tim preuzet će i obvezu zbrinjavanja oko 600 tona zaostalih opasnih tvari i kemikalija iz Dininih postrojenja. Valja spomenuti i da ovaj bivši industrijski kompleks nema nikakav doticaj s morem s obzirom na to da su Dini, nakon što je otvoren stečaj, oduzete koncesije na pomorskom dobru odnosno obali i privezištima.