Stiglo pismo iz Dohe: katarskog ministra zanima LNG

Katarani u travnju dolaze u – Rijeku; traže i najsitnije detalje o LNG-u

Bojana Mrvoš Pavić

Potvrđena je ne samo zainteresiranost za prodaju plina za budući LNG terminal na Krku, već i za njegovu gradnju



ZAGREB - Katar je Hrvatskoj diplomatskim kanalima poslao pismo kojim potvrđuje svoju zainteresiranost za LNG projekt – potvrđeno nam je jučer u Vladi, dok se može čuti i to kako će Katarani, koje smo zvali u uzvratni posjet, na proljeće spojiti ugodno s korisnim, pa otvoriti novu džamiju u Rijeci, i doći na nastavak pregovora o ulaganjima u Hrvatsku. Dilema jesu li, i kada, Katarani odgovorili našim pozivima, također je razriješena – iz Ministarstva vanjskih poslova jučer nam je odgovoreno kako je Katar pismo Hrvatskoj, koje potpisuje njihov ministar industrije i energetike Mohammed Bin Saleh Al-Sada, a naslovljena na Radimira Čačića, preko svog veleposlanstva u Berlinu poslao 15. studenog, no ona su u Zagreb stigla tek 4. prosinca. Samo koji dan ranije naš se list u Vladi raspitivao o tome jesu li Katarani odgovorili našim pozivima, zbog čega je i odgovor Ministarstva gospodarstva bio negativan. 


  Energetski projekti


Novi ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak, jučer nije želio komentirati informacije prema kojima su katarski šeici Hrvatskoj poslali nacrte sporazuma o gospodarskoj suradnji, ali i promemoriju o LNG terminalu na Krku. O tome, poručio je kratko, Ministarstvo za sada neće komunicirati, no katarsko je pismo, potvrđuju u njegovom ministarstvu, svakako, i ipak, stiglo. Vrdoljakov savjetnik, Ante Ramljak, odgovara, međutim, konkretnije, napominjući kako su Katarani poslali pismo kojim potvrđuju ne samo zainteresiranost za prodaju plina Hrvatskoj za naš budući terminal na Krku, već i za gradnju samog terminala. Pismo koje su poslali, kaže, potvrda je onoga o čemu se za posjeta hrvatske delegacije Dohi u studenom razgovaralo, a na pitanje stižu li uskoro Katarani na pregovore u Hrvatsku, Ramljak odgovara kako će do travnja, kad se planira otvaranje nove džamije u Rijeci, biti definirane konkretne osnove suradnje. Drugim riječima, Katarani bi u posjet Hrvatskoj mogli doći u travnju, u Rijeku, i donijeti nam dobre vijesti o ulaganjima u Hrvatsku. Kako se neslužbeno može čuti, zainteresirani su, osim za LNG, za još šest projekata, u energetici, ali i poljoprivredi te industriji. 


   Kako se može čuti od drugih izvora u Vladi, Katar od Markovog trga u svojem pismu traži sve, i najsitnije detalje koji se tiču LNG-a. Zanima ih kakav smo, redom, terminal zamislili, kome plin imamo namjeru prodavati, detalje oko zemljišta na kojem bi se terminal gradio, kao i izvještaj o LNG-ovima u susjedstvu, i Europi općenito, o potražnji plina i potrebi za LNG terminalima.   

Ponovni posjet


Kad im sve to pošaljemo, može se čuti s vrha Vlade, naša bi delegacija ponovno mogla, nakon Nove godine, otputovati u Dohu, za što je, kako je već ranije našem listu najavio, zainteresiran i sam premijer Zoran Milanović. 




   Kako nam pak iz Dohe odgovara tamošnji hrvatski veleposlanik, Tomislav Bošnjak, »u ovoj, još uvijek ranoj fazi, nije uputno razgovarati o detaljima, jer nisu niti definirani. Međutim, može se napomenuti da je uz obećanu i dogovorenu reakciju katarske strane po pitanjima energetike, iz Dohe u Zagreb također upućen i nacrt prijedloga o osnivanju zajedničkog međuministarskog odbora za trgovinu. Korespondencija iz Katara je upućena na resorna hrvatska ministarstva i uvjeren sam da će javnost biti pravodobno informirana čim obje strane budu spremne za to«, napominje Bošnjak.