Kontakti uspostavljeni i prije HR-investicijskog foruma

Katarani bi gradili mali, plutajući LNG u Omišlju

Bojana Mrvoš Pavić

Europa je u velikoj mjeri zainteresirana za ovaj projekt, zahvaljujući kojem bi i sama dobivala prirodni plin, dok bi Katar bio jedan od glavnih dobavljača tog plina



    Kako potvrđuje Darko Horvat, ravnatelj Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, Plinacro, tvrtka u državnom vlasništvu, već je i prije održavanja foruma Invest in Croatia imala kontakte s tvrtkama Macquarie i Qatar Connect, vezano uz gradnju malog LNG-a, plutajućeg terminala na moru ispred Omišlja, na koji bi se privezivali brodovi koji dovoze ukapljeni prirodni plin, a zatim tekući plin prekrcavali u postrojenja na usidrenim brodovima na kojima bi se plin vraćao u plinovito stanje, i dalje slao u mrežu. 


    U prvoj fazi gradnje malog LNG-a, napominje Horvat, izgradile bi se instalacije za prihvat LNG brodova koji imaju na sebi ugrađeno postrojenje za uplinjavanje i spoj na transportni sustav. U drugoj i trećoj fazi nastavila bi se izgradnja postrojenja za uplinjavanje, i rezervoarskog prostora na kopnu, tako da bi investicija završila izgradnjom klasičnog kopnenog terminala za LNG.    


    Plinacro, zahvaljujući predpristupnim sredstvima EU-a od milijun eura, treba napraviti studiju utjecaja na okoliš kao preduvjet za dobivanje lokacijske dozvole, nakon koje novac može i početi povlačiti iz EU fondova. Čitava papirologija trebala bi biti završena kroz jednu, do najviše dvije godine. Europa je, kako se može čuti, u velikoj mjeri zainteresirana za ovaj projekt, zahvaljujući kojem bi i sama dobivala prirodni plin, dok bi Katar bio jedan od glavnih dobavljača tog plina.