Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Kritika FED-a

Kako je jedan Trumpov intervju u samo par minuta razvalio Wall Street

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2018. u 8:36 2018-08-21T08:36:52+02:00

Najvažniji indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su porasli na krilima optimizma investitora u vezi skorašnjih trgovinskih razgovora SAD-a i Kine, no u zadnjim minutama trgovanja izbrisali su veći dio dobitaka nakon oštre kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa na račun Fedova podizanja kamatnih stopa te kineskog i europskog manipuliranja valutom.

Njujorški Dow Jones indeks završio je trgovanje s dobitkom od 89,37 bodova ili 0,35 posto, na 25.758 bodova, S&P 500 indeks 0,24 posto, na 2.857 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,06 posto, na 7.821 bod.

U zadnjih 10 minuta trgovanja burzovni indeksi su krenuli nizbrdo, po objavi Trumpova intervjua agenciji Reuters, u kojem je između ostalog izjavio kako »nije oduševljen« s predsjednikom Feda Jeromeom zbog podizanja kamatnih stopa te ustvrdio da američka središnja banka treba više činiti kako bi potaknula gospodarstvo.

Usred globalnih trgovinskih napetosti, Trump je u tom intervjuu također optužio Kinu i Europu da manipuliraju svojim valutama.

Trump: »Nisam oduševljen«

Američki predsjednici proteklih desetljeća rijetko su kritizirali Fed jer se njegova nezavisnost smatra bitnom za ekonomsku stabilnost. Trump se odmaknuo od te prakse, poručivši da se neće libiti i ubuduće kritizirati ako Fed nastavi dizati kamatne stope.

Trump je još u srpnju prestrašio investitore kada je kritizirao Fed zbog zaoštravanja monetarne politike. U ponedjeljak je rekao da bi Fed trebao biti popustljiviji oko kamatnih stopa.

»Nisam oduševljen s njegovim podizanjem kamatnih stopa, ne. Nisam oduševljen«, kazao je Trump referirajući se na Powella. Trump je lani nominirao Powella na mjesto predsjednika Feda, koji je na toj poziciji zamijenio Janet Yellen.

Kazao je i da ostale zemlje uživaju koristi od poteza njihovih središnjih banaka tijekom tvrdih pregovora o trgovini, dok SAD ne dobiva potporu od Feda.

»Pregovaramo vrlo moćno i snažno s ostalim nacijama. Izvojevat ćemo pobjedu. No, tijekom tog vremena trebao bih dobiti pomoć od Feda. Ostale zemlje popuštaju (monetarnu politiku)«, ustvrdio je Trump.

Fed je ove godine već u dva navrata podignuo kamatne stope, a očekuje se da će to učiniti i idući mjesec, budući je u srpnju inflacija ojačala na 2,9 posto, najvišu razinu u zadnjih 6 godina, dok je stopa nezaposlenosti svega 3,9 posto, najniža u zadnjih otprilike 20 godina.

Nakon što je napustio svoju politiku držanja kamatnih stopa na povijesno niskim razinama, šest godina nakon globalne financijske krize 2008., Fed je postupno krajem 2015. počeo zaoštravati svoju monetarnu politiku.

Trump je u intervjuu ustvrdio i da Kina manipulira tečajem juana kako bi nadoknadila efekt uvođenja američkih carina na svoj izvoz. »Mislim da Kina manipulira tečajem svoje valute, apsolutno. I mislim da se i tečajem eura također manipulira«, ustvrdio je Trump.

Kako je pojasnio, time Kina i EU »nadoknađuju činjenicu da sada plaćaju stotine milijuna dolara, a u nekim slučajevima i milijarde dolara, u američku državnu riznicu. I tako se oni prilagođavaju a ja ne. A ja ću i opet pobijediti«, rekao je Trump.

Tečaj dolara ojačao je od početka godine 5,35 posto prema juanu, nadonadivši dio gubitaka prema kineskoj valuti zabilježenih u 2017.

Tečaj eura, pak, od početka godine pojeftinio je 4,3 posto prema dolaru, pritisnut sporim tempom rasta EU gospodarstava kao i trgovinskim tenzijama između SAD-a i EU-a.

Trump je odredio kao svoj prioritet smanjivanje američkog trgovinskog deficita, a kombinacija rasta kamatnih stopa i jačanja tečaja dolara predstavlja rizik po rast izvoza.

Iz Feda su odbili komentirati najnovije Trumpove ocjene.

Prošlog mjeseca Powell je kazao u jednom intervjuu da Fed ima dugu tradiciju nezavisnosti od politike.

»Obavljat ćemo naš posao na način koji je strogo nepolitički, bez uzimanja u razmatranje političkih pitanja, te provoditi mandat koji nam je dao Kongres«, izjavio je tada Powell.

Američke dionice nakon takvih izjava počele su gubiti na cijeni, no ipak su uspjele zadržati dio dobitaka, zahvaljujući nadi investitora da će ovotjedni sastanak kineske i američke delegacije o trgovinskim problemima polučiti neke rezultate.

Najviše su na dobitku bile dionice energetskog i industrijskog sektora, koje su poskupjele u prosjeku za 0,7 odnosno za 0,6 posto.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su također ostvarili dobitke – londonski Ftse porastao je 0,43 posto, na 7.591 bod, frankfurtski DAX za 1 posto na 12.331 bod, a pariški CAC za 0,65 posto, na 5.379 bodova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.