Sastanak s predstavnicima dvaju najvećih dioničara

Ina predstavila Vladi i MOL-u materijal o strategiji kompanije

Hina

"Predstavljeni materijal prethodno je jednoglasno usuglašen od strane Uprave, uz nekoliko pitanja koja još uvijek ostaju otvorena. S ciljem daljnjeg unapređenja Ininog položaja na domaćem i regionalnom tržištu te stvaranju dodatne vrijednosti za sve dionike, strategija se temelji na istovremenom rastu u svim segmentima djelatnosti te snažnom investicijskom ciklusu u nadolazećem razdoblju"



 ZAGREB – Ina je u utorak izvijestila da je Uprava te tvrtke održala sastanak s predstavnicima dvaju najvećih dioničara, hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a, te im predstavila raspravni materijal strategije kompanije, kao i da će se daljnje rasprave i odluke o tom pitanju održati i donijeti na razini Uprave i Nadzornog odbora.


“Predstavljeni materijal prethodno je jednoglasno usuglašen od strane Uprave, uz nekoliko pitanja koja još uvijek ostaju otvorena. S ciljem daljnjeg unapređenja Ininog položaja na domaćem i regionalnom tržištu te stvaranju dodatne vrijednosti za sve dionike, strategija se temelji na istovremenom rastu u svim segmentima djelatnosti te snažnom investicijskom ciklusu u nadolazećem razdoblju. Daljnje rasprave i odluke o ovom pitanju održat će se i donijeti na razini Uprave i Nadzornog odbora”, navodi se u priopćenju Ine.


Vrdoljak: Hrvatska ostaje pri svojim pozicijama u pogledu budućnosti Ine


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak neposredno nakon sastanka izjavio je da Hrvatska ostaje pri svojim pozicijama u pogledu budućnosti Ine, što znači da se odluke u Ini ne mogu donositi na uštrb interesa te kompanije i nacionalnih interesa.




Na sastanku s članovima Uprave Ine i predstavnicima MOL-a, kako je izvijestio, raspravljalo se o radnom materijalu koji je pripremila Inina Uprava, a tiče se strategije Ine u sljedećem razdoblju.


Kazao je da je sastanak krenuo u dobrom smjeru tvrdnjom da više neće biti nikakvih strateških odluka donesenih na Upravi bez jednoglasja.


To je lijepo i znači da se više neće dogoditi da kod strateških odluka hrvatski članovi Uprave budu preglasani, kazao je.


“Mislim da je to korak dalje i da će kolege to poštovati u budućem radu Uprave, a mi smo i dalje na svojoj poziciji”, rekao je Vrdoljak.


Objasnio je kako ta pozicija znači da se u Ini ne mogu donositi odluke na uštrb interesa te kompanije i nacionalnih interesa.


“Tražimo garancije investiranja i načina investiranja u Rijeku te ozbiljne razrade i analize koja je budućnost Siska”, rekao je Vrdoljak.


U vezi današnjeg MOL-ovog priopćenja u kojem se traži izvanredna skupština dioničara Ine i isplate dividende zbog toga što su Ini oduzete koncesije za dva istražna područja u Hrvatskoj, Vrdoljak je rekao da taj argument ne stoji i da je lažan te da je argument vjerovatno “da im ponovo treba novaca iz Hrvatske”.


Najavio je da će o tome raspravljati Ministarstvo gospodarstva, Vlada, Ministarstvo financija i premijer i da će zajedno odlučiti.


MOL traži isplatu dividende


MOL je u današnjem priopćenju objavio kako je od Uprave Ine zatražio da sazove izvanrednu skupštinu dioničara Ine na kojoj bi se odlučivalo o isplati izvanredne dividende u iznosu od 2 milijarde kuna.


MOL će predložiti glavnoj skupštini da glasuje za potpunu isplatu dividende u visini od 2 milijarde kuna ili 260 milijuna eura iz zadržane dobiti, navodi se u priopćenju MOL-a.


Iz mađarske su kompanije također naveli kako su, nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o oduzimanju licenci za istraživanje na područjima “Sava” i “Sjeverozapadna Hrvatska”, “dioničari shvatili da Ministarstvo trenutno ne podupire proinvesticijsko okruženje u Hrvatskoj i stoga je došlo vrijeme za sve dioničare da ostvare povrata svojih prijašnjih ulaganja”.


Vrdoljak: Isplata dividende bila bi štetna za Inu


Ministar Vrdoljak kasno poslijepodne je, komentirajući traženje MOL-a za isplatu dividende od dvije milijarde kuna iz zadržane dobiti Ine, izjavio je kako bi to sigurno bilo štetno za Inu.


“Očekivali smo od svog strateškog partnera MOL-a da ne korumpira u Hrvatskoj, očekivali smo da investira u Hrvatskoj, da razvija Inu. A mi iz mjeseca u mjesec dobivamo od njih prijedlog zatvaranja rafinerija, odgodu investiranja u rafinerije, pokrenute arbitražne postupke (…). I sada u konačnici žele pokupiti novce i otići vjerojatno iz Hrvatske s novcima koji su bile zadržani i koji su bili investicijski potencijal Ine”, izjavio je Vrdoljak.


Podsjetio je kako je arbitražni sud u kolovozu rekao da bilo kakva isplata dividende ne smije biti na štetu tvrtke, a s predloženom bi se isplatom smanjio investicijski potencijal Ine.


Ministar gospodarstva napominje kako je možda MOL-u prioritet da zaustave Hrvatsku u pozicioniranju kao energetskog čvorišta i energetskog lidera u ovom dijelu Europe. Podsjeća, naime, kako i američki diplomati spominju Hrvatsku u kontekstu da njeni potencijali govore da može biti energetsko čvorište ovog dijela Europe.


“Možda se i iz političkih razloga želi zaustaviti Hrvatsku u vođenju energetske politike. Neće nas zaustaviti. Mi ćemo svoje ciljeve pozicioniranja Hrvatske kao energetskog lidera ovog dijela Europe napraviti. Ići u nova istraživanja plina i nafte, pozivamo Inu da sudjeluje u tome, pozivamo MOL da ostavi sredstva u Ini kako bi Ina mogla u to investirati. I napravit ćemo sve projekte kojima ćemo pomoći, pa i zemljama u okruženju – Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, da imaju novi dobavni pravac plina”, kazao je Vrdoljak, ponavljajući i kako će najveći benifit imati hrvatski građani kroz najnižu cijenu plina.


MINGO: Neistine u MOL-ovom priopćenju


Ministarstvo gospodarstva i priopćenjem je reagiralo na MOL-ovo traženje isplate dividende te istaknulo kako je u MOL-ovom priopćenju izneseno više neistina.


“Činjenica, koja je dokazana neovisnom stručnom analizom poslovanja Ine, a koju je prije pola godine izrađena za Vladu RH, pokazala je da je Ina u zadnjih pet godina smanjila rezerve nafte i plina za 23 posto, da je proizvodnja pala za 30 posto, prerada za 26 posto, veleprodaja za 19 posto, a maloprodaja za 17 posto.


Također, od 2010. do danas iz godine u godinu kapitalne investicije smanjivale su se stopom od 40 posto godišnje, a smanjuje se i udio u maloprodaji i povećava uvoz naftnih derivata. Istodobno MOL prijeti zatvaranjem rafinerijskih kapaciteta u Republici Hrvatskoj. Sve to potpuno opovrgava navode MOL-a da je stabilizirao poslovanje Ine, jer činjenice koje su potvrđene u stručnoj analizi su potpuno drugačije. MOL je kroz neispunjenje preuzetih obveza na koje se obvezao prilikom kupnje udjela u Ini, narušio i energetsku stabilnost Hrvatske, ugrozio investicije i poslovanje Ine kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu”, ističu iz Ministarstva gospodarstva.


U vezi oduzimanja odobrenja za istraživanja, podsjeća se kako je još tadašnje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u srpnju 2011. godine donijelo rješenja kojima se Ini oduzimaju odobrenja za istraživanje na prostoru “Sjeverozapadna Hrvatska” i “Sava”, a upravo zbog neispunjenja obveza definiranih samim odobrenjem, a koje je Ina bila dužna izvršavati.


“Ministarstvo gospodarstva očekuje od Ine investicije u istraživanje nafte i plina, posebice u Hrvatskoj, a isplata zadržane dobiti u predloženom iznosu zasigurno bi ugrozila investicijski potencijal Ine i bila bi štetna za kompaniju”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.