Poruka iz Opatije

Guverner Rohatinski: Vujčić bi bio dobro rješenje za HNB, ali možda ću i ja prihvatiti treći mandat

Aneli Dragojević Mijatović

 Bude li jačala suprotna struja koja želi tiskati novac i trošiti rezerve, tada bi aktualni guverner pristao na treći mandat da spriječi taj scenarij



OPATIJA Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski nije sudjelovao na Savjetovanju ekonomista u Opatiji, međutim, i ove je godine boravio u Opatiji za vrijeme održavanja skupa. Ova je godina specifična po tome što se bliže parlamentarni izbori, ali i po tome što sredinom iduće godine istječe drugi mandat guverneru Rohatinskom, pa se paralelno sa svih strana lobira i za guvernersku stolicu. Rohatinski je već u više navrata otklonio mogućnost pristajanja na treći mandat, ističući kako je njegova osnovna preferencija nakon isteka tekućeg mandata povući se s pozicije guvernera te otići u privatni sektor. Isti taj stav ponovio je i jučer u Opatiji. Kaže da bi njegov sadašnji zamjenik Boris Vujčić bio adekvatan izbor obzirom da je riječ o čovjeku iz HNB-a koji zna koliko je važna monetarna stabilnost.     


Sačuvati rezerve


    Siguran je stoga da bi, ako bi se stvari odvijale u tom pravcu, »devizne rezerve središnje banke od visokih 11 milijardi eura ostale sačuvane«. Međutim, bude li jačala suprotna struja koja želi tiskati novac i trošiti rezerve »u funkciji razvoja«, tada postoji mogućnost da bi pristao na treći mandat, samo da spriječi taj scenarij, budući da ga drži iznimno opasnim za stabilnost domaće ekonomije, pogotovo u postojećoj situaciji. Naravno, ukoliko bi za to dobio podršku. 


    Inače, nekoliko se imena zasad spominje u utrci za novog guvernera, pa je tako sadašnji zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić navodno Milanovićev favorit, budući da su si i po stilu i po godinama bliski. Milanovićev stranački kolega Slavko Linić radije bi možda, kao budući ministar financija, surađivao s Rohatinskim, s kojim se dobro slagao i za vrijeme Račanove Vlade, kada su primjerice zajednički spašavali Riječku banku.     


Guvernerski kandidati




    Linić je već najavio »čišćenje« nesolventnih poduzeća, spominjao je suradnju s MMF-om i općenito najotvorenije govori o ključnim pitanjima fiskalne konsolidacije koja će biti nužna nakon izbora, ukoliko zemlja želi sačuvati kreditni rejting i izbjeći kompletni slom javnih financija. I SDP-ov gospodarski strateg Branko Grčić naglasio je kako ne bi trebalo bitno zadirati u monetarnu politiku, što sve donekle odstupa od stavova koalicijskog partnera HNS-a, gdje se kao mogući kandidat za guvernersku poziciju spominje njihov gospodarski strateg Dragan Kovačević. Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Lovrinović, koji je dugogodišnji kritičar monetarne politike guvernera Rohatinskog, te se zalaže za potpuni zaokret, veću inflaciju i tiskanje novca, također se spominje u kombinacijama za guvernerskog kandidata, a spominju se i bivši HNB-ov kadar Velimir Šonje, te bivši ministar financija u Račanovoj Vladi, Mato Crkvenac.