Nekad važan "igrač" na koljenima

Elektromaterijal ide prema likvidaciji

Hina

Stečajna upraviteljica Blaženka Prpić navela je da su tražbine vjerovnika Elektromaterijala sada oko 172 milijuna kuna, a da je preostala imovina procjenjena na oko 163 milijuna kuna



RIJEKA – Riječki Elektromaterijal d.d. za trgovinu i usluge u stečaju zatvorio je sve svoje prodajne prostore, poslovanje zbog uvjeta na tržištu nije bilo moguće obavljati pa slijed okolnosti ide prema likvidaciji te tvrtke, potvrdila je danas stečajna upraviteljica Blaženka Prpić.


Na telefonski upit Hine ide li Elektomaterijal prema likvidaciji, stečajna upraviteljica odgovorila je da slijed okolnosti ide prema tome, da je riječ o tvrtki koja ima dugovanja, a poslovanje nije bilo moguće zbog uvjeta na tržištu.


Navela je da je sada ograničena mogućnost unovčenja imovine, kao i prodaja robe u maloprodaji, budući da Elektromaterijal u stečaju ne može konkurirati maloprodajnim ‘igračima’ na tržištu svojim asortimanom i komisijskom robom.




Nismo uspjeli ostvariti održivu razinu poslovanja, koje bi samo sebe pokrivalo, kazala je.


Po riječima stečajne upraviteljice, manji dio nekretnina je prodan, dok je za pojedine nekretnine objavljeno po osam natječaja za prodaju, ali je tržište nekretnina prilično neaktivno. Dodala je da ima zanimanja potencijalnih kupaca, primjerice za objekte u Rijeci i Zadru, ali da se može pretpostaviti da kupci čekaju padanje cijena.


Radnicima je do sada isplaćeno oko 62 posto tražbina, tj. oko 9,5 milijuna kuna, a preostalih oko 5,5 milijuna kuna bit će im isplaćeno u cijelosti, dok će razlučni vjerovnici iz drugog isplatnog reda čekati unovčenje ostale vrijedne imovine.


U prodajnom centru Martinkovac u Rijeci nastavit će se s diskontnom prodajom zaliha vrijednih oko 7 milijuna kuna.


Stečajna upraviteljica Blaženka Prpić navela je da su tražbine vjerovnika Elektromaterijala sada oko 172 milijuna kuna, a da je preostala imovina procjenjena na oko 163 milijuna kuna.


Stečaj Elektromaterijala otvoren je u veljači 2011., a najveći vjerovnici su multinacionalna kompanija ABB, banke, Elektrolux, Gorenje, Ministarstvo financija i radnici.Elektromaterijal, nekad među vodećim tvrtkama u branši, u najboljim danima zapošljavao je oko 570 ljudi, a godinu dana prije otvaranja stečaja u toj tvrtki bilo je 380 zaposlenih.