Reakcije na mjere ECB-a i program kupnje državnih obveznica

Draghi izvukao bazuku: Dionice poskočile, euro oslabio, tečaj kune vjerojatno bez promjena

Hina

Reuters

Reuters

Na globalnim financijskim tržištima tečaj eura prema dolaru u četvrtak je skliznuo, dionice na europskim tržištima su poskočile, a prinosi na talijanske, španjolske i portugalske obveznice pali u prvoj reakciji nakon što je Europska središnja banka (ECB) objavila program kupnje državnih obveznica



LONDON – Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi objavio je u četvrtak dugo očekivanu odluku bez presedana u povijesti eurozone o kvantitativnom ublažavanju monetarne politike, poručivši da je potpora upravnog vijeća programu bila toliko snažna da glasanje nije bilo potrebno, prenose europski mediji.


ECB će od ožujka ove godine do kraja rujna 2016., a možda i dulje, kako izvješćuje BBC, kupovati državne obveznice zemalja eurozone u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura.To znači da će ukupna vrijednost programa premašiti 1.000 milijardi eura, kao što je Draghi u više navrata i signalizirao, najavljujući povećanje bilance ECB-a sa sadašnjih 2.000 milijardi eura na razine iz 2012. kada je iznosila oko 3.000 milijardi eura.

ECB planira ostvariti taj cilj proširenjem programa kupnje imovine s osiguranih vrijednosnih papira i osiguranih obveznica i na državne obveznice, čemu se oštro protivila moćna njemačka središnja banka i njezin čelnik Jens Weidmann.


Draghi je u četvrtak na konferenciji za novinstvo naglasio da je »velika većina« članova upravnog vijeća ECB-a podupirala program, »tako velika da nismo ni morali glasati«, istaknuo je čelnik ECB-a.Otpor takozvanom kvantitativnom ublažavanju monetarne politike počeo je naglo kopniti nakon što je Draghi u srpnju 2012. poručio tržištima da je spreman učiniti sve što je potrebno kako bi sačuvao financijsku stabilnost u eurozoni. Čelnik ECB-a ipak je u četvrtak na konferenciji za novinstvo napomenuo da će se u slučaju obveznica zemalja u programu prilagodbe primjenjivati »određeni dodatni kvalifikacijski kriteriji«.Središnja monetarna institucija eurozone odlučila se na kvantitativno ublažavanje budući da ni rekordno niske ključne kamatne stope, nadomak nuli, ni injekcije likvidnosti u financijski sustav, ni dosadašnji programi kupnje imovine nisu polučili značajnije rezultate u poticanju inflacije i gospodarskog rasta.

Tako su brojke objavljene ovog tjedna pokazale da su cijene u eurozoni u prosincu blago pale na godišnjoj razini, što predstavlja dodatnu prijetnju za ionako slabašan gospodarski rast jer potiče kompanije i potrošače da odgađaju kupnje u očekivanju još nižih cijena.




Draghi je danas kazao da će se program provoditi »dok ne vidimo stabilnu prilagodbu u krivulji inflacije«. ECB cilja na inflaciju »nešto ispod dva posto«.


Na globalnim financijskim tržištima tečaj eura prema dolaru u četvrtak je skliznuo, dionice na europskim tržištima su poskočile, a prinosi na talijanske, španjolske i portugalske obveznice pali u prvoj reakciji nakon što je Europska središnja banka (ECB) objavila program kupnje državnih obveznica.


Tečaj eura skliznuo je na 1,1511 dolara, no drži se i dalje iznad najniže razine u zadnjih 11 godina od 1,14595 dolara, na koje se bio spustio prošlog petka.


FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica poskočio je 0,8 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u proteklih sedam godina. Frankfurtski DAX indeks također je dosegnuo novu rekordnu razinu.Među najvećim dobitnicima bila su talijanska tržišta dionica, uz najveće pojedinačne dobitnike u bankovnom sektoru. Dionice UniCredita pritom su ojačale za 3,6 posto a one BMPS-a za 2,9 posto.Prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice smanjeni su za oko 5 baznih bodova, na 1,491 posto. Prinosi na talijanske državne obveznice pali su na 1,639 posto, a na portugalske obveznice, na 2,477 posto. Svi su ti prinosi blizu rekordno niskih razina. Prinosi na njemačke 10-godišnje obveznice porasli su pak za 5 baznih bodova, na 0,51 posto.

U fokusu svih sudionika globalnih tržišta bilo je zasjedanje ECB-a na kojem su danas očekivano zadržane ključne kamatne stope, nakon čega je objavljen i program mjesečnih kupovina obveznica u iznosu 60 milijardi eura, što je uglavnom u skladu s očekivanjima tržišta.


»Draghi je izvukao bazuku… Riječ je o vrlo izdašnom i kredibilnom programu«, tumači David Keeble, analitičar u banci Credit Agricole. Dodaje kako su tržišta obveznica između čekića i nakovnja. »Velika kupnja obveznica od strane ECB-a spustit će prinose, no inflatorna očekivanja guraju ih prema gore. Zasad se čini da tržišta nisu na čistu kakva bi trebala biti njihova reakcija«, ustvrdio je Keeble.Na tržištima novca u eurozoni kamatne stope također su pale, nakon što je ECB objavio program kvantitativnog monetarnog popuštanja, usmjeren sprječavanju deflacije u eurozoni i oživljavaju posustalog gospodarskog rasta.

Admiral Markets: Tečaj kune vjerojatno bez većih promjena


Analitičari forex brokerske tvrtke Admiral Markets procjenjuju da će euro vjerojatno nastaviti slabiti u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar.Ukoliko se situacija u eurozoni ne popravi brzo i program ubrizgavanja novca potraje, moguće je čak da u roku godine ili dvije euro padne na razinu dolara, ističu u svojoj današnjoj analizi nakon što je ECB odlučio pokrenuti program kupnje državnih obveznica.

»Tečaj eura u odnosu na kunu se vjerojatno neće značajno mijenjati jer će Hrvatska narodna banka i dalje kunu držati vezanu za euro«, zaključuju analitičari Admiral Marketsa.