Nema zapreke

Dionice Ine se unatoč arbitraži slobodno mogu prodavati

Hina

»Sud je zapravo u nalogu datiranom 16. kolovoza 2014. izričito presudio da nije spreman ograničiti prodaju dionica Ine. Zato i MOL i Vlada (i svi ostali dioničari Ine) i dalje mogu prodavati svoje dionice u Ini tijekom postupka arbitraže«, stoji u priopćenju MOL-a



ZAGREB/BUDIMPEŠTA – Mađarska naftna kompanija MOL danas je priopćila da unatoč arbitražnom postupku i MOL i hrvatska Vlada mogu prodavati dionice Ine.


Reagirajući na, kako kažu, netočna izvješća u hrvatskim i međunarodnim medijima o aktualnom arbitražnom postupku između MOL-a i Vlade Republike Hrvatske prema UNCITRAL-ovim propisima o arbitraži, danas su iz te kompanije priopćili da je netočno da je arbitražni sud zamrznuo ili da namjerava zamrznuti MOL-ov udio u Ini.


»Sud je zapravo u nalogu datiranom 16. kolovoza 2014. izričito presudio da nije spreman ograničiti prodaju dionica Ine. Zato i MOL i Vlada (i svi ostali dioničari Ine) i dalje mogu prodavati svoje dionice u Ini tijekom postupka arbitraže«, stoji u priopćenju MOL-a.




Iako su nalog od 16. kolovoza 2014. i njegovi uvjeti povjerljivi, MOL je po zakonu dužan dostaviti ove ograničene informacije kako bi korigirao netočna medijska izvješća da je sud izdao odnosno da će uskoro izdati zabranu MOL-ova i udjela hrvatske vlade u Ine, ističu dalje iz mađarske kompanije.


Hrvatska Vlada je pokrenula 17. siječnja 2014. arbitražni postupak protiv MOL-a pred UNCITRAL-om, nakon što je MOL 26. studenog 2013. pokrenuo odvojeni arbitražni postupak protiv Vlade pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u sastavu Svjetske banke. I arbitražni postupak pred ICSID-om još traje, navodi se u priopćenju MOL-a.


Jedan hrvatski dnevni list nedavno je pisao da će Arbitražni sud u Ženevi uskoro zabraniti prodaju ili stjecanje dionica Ine hrvatskoj i mađarskoj strani do okončanja tog postupka.


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u subotu je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da »ne želi i ne smije komentirati medijske napise i dezinformacije« u vezi s arbitražnim postupkom u slučaju Ine i MOL-a.


Ministar je rekao da niti ubuduće neće komentirati informacije koje se pojavljuju jer je arbitražni postupak tajni i zatvoren. Ujedno, procijenio je da bi arbitražni postupak mogao trajati otprilike dvije godine, koliko u prosjeku traju takvi postupci.