Nakon odbijenice za Dioki, vjerovnici prihvatili plan za oporavak Petrokemije u Omišlju

Dinaši se vraćaju na posao 1. rujna: Prihvaćen Čermakov plan za restrukturiranje Dine

Bojana Mrvoš Pavić

Zahvaljujući prihvaćenom planu, Ivan Čermak trebao bi u vlasništvo Dine ući sa 69 posto udjela i za pokretanje proizvodnje uložiti ukupno 15 milijuna eura. Za izradu novog plana restrukturiranja Diokija izjasnili su se, između ostalih, INA, tvrtka Prirodni plin i Riječki list



ZAGREB - Većina vjerovnika Dina Petrokemije prihvatila je plan financijskog restrukturiranja tvrtke koja je sada spašena od stečaja. Plan podržavaju vjerovnici čija ukupna potraživanja iznose 1,43 milijarde kuna od ukupno 1,96 milijardi kuna. 


U Dini se ponovni početak proizvodnje očekuje s 1. rujnom pri čemu će na posao biti vraćeno svih 275 zaposlenika, a predsjednik Uprave Fabio Giacometti najavljuje mogućnost povratka još 45 radnika s burze. 


Zahvaljujući prihvaćenom planu, Ivan Čermak trebao bi u vlasništvo Dine ući sa 69 posto udjela i za pokretanje proizvodnje uložiti ukupno 15 milijuna eura. 




Za razliku od Dine vjerovnici nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja Diokija.


Završeno je izjašnjavanje vjerovnika Diokija o financijskom planu restrukturiranja koje je upravi poduzeća predložio jedini zainteresirani za Dioki Ivan Čermak. 


Većina vjerovnika, njih 53 posto, izjasnila su se protiv plana, dok ih je 47 posto bilo za. 


Po tome scenariju postupak predstečajne nagodbe za Dioki se treba obustaviti i pokrenuti stečaj, no nagodbeno vijeće pozvalo je vjerovnike na izmjenu plana restrukturiranja.


Za tu opciju, srećom, glasalo je gotovo 53 posto vjerovnika te će do 26. lipnja dostaviti novi plan restrukturiranja. Ročište za glasanje o novom planu održat će se sredinom srpnja.


Grupa vjerovnika tijela državne uprave, čija ukupna potraživanja iznose 274 milijuna kuna, a u unutra je i HEP, velikom većinom od 78 posto bila je protiv plana, dok je čak 93 posto banaka glasalo na isti način, dakle protiv. Ostali vjerovnici, čija potraživanja iznose 560 milijuna kuna, glasali su velikom većinom sa 64,6 posto za plan, a 35,4 protiv njega.


Za izradu novog plana restrukturiranja izjasnili su se, između ostalih, INA, tvrtka Prirodni plin i Riječki list. 


Izjašnjavanje o planu restrukturiaranja Dine trebalo bi početi kroz pola sata.