Kermas energija

DANKO KONČAR Uljanik i 3. maj integrirati s Brodotrogirom i europskim brodogradilištima

Hina

Danko Končar, Foto: S. JEŽINA

Danko Končar, Foto: S. JEŽINA

»Takvim načinom je lakše doći do kvalitetnih ugovora za gradnju visokosofisticiranih brodova te sinergijskim efektima polučiti rezultate koji će osigurati dugoročnu održivost cijelog sustava integracije«, smatraju iz Kermas energije



Kermas energija poručila je u četvrtak da Uljanik Brodogradilište, za koje je uputila pismo namjere za sudjelovanje u procesu restrukturiranja, vidi kao dio integracije Brodotrogira te jednog ili više europskih brodogradilišta, a u cilju lakšeg dolaska do kvalitetnih ugovora te u konačnici dugoročne održivosti cijelog sustava integracije.


Uljanik Grupa izvijestila je u utorak da je zaprimila pismo namjere potencijalnog strateškog partnera Kermas energije iz Zagreba za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije Uljanik Brodogradilišta.


U svom priopćenju Kermas energija ističe da Brodogradnju Uljanik grupe vidi kao dio integracije Brodotrogira i jednog ili više europskih brodogradilišta. »Takvim načinom je lakše doći do kvalitetnih ugovora za gradnju visokosofisticiranih brodova te sinergijskim efektima polučiti rezultate koji će osigurati dugoročnu održivost cijelog sustava integracije«, smatraju iz Kermas energije.




Kermas energija tvrtka je kći međunarodne investicijske korporacije Kermas Limited, čiji je osnivač i generalni direktor Danko Končar.


U priopćenju se navodi da imaju iskustva u procesu restrukturiranja i diversifikaciji tvrtki, a što su dokazali na primjeru Brodotrogira.


»Brodotrogir je imao složeniji program restrukturiranja u odnosu na ostala brodogradilišta, koji se temeljio na unaprijeđenju osnovne djelatnosti i na razvoju novih, tako da već dvije i pol godine nema potpora«, kažu te napominju da su imali jako veliku obvezu ulaganja, a jako niske potpore u odnosu na ostala brodogradilišta.


Poručuju da u dijelu koji se odnosi na razvoj novih djelatnosti, u prvom redu turizma i nautičkog turizma, dosadašnja iskustva im daju za pravo da mogu reći ‘da znaju što i kako treba napraviti’.


»Uglavnom, radi se o dugoročnim projektima, imamo viziju kako to sve usmjeriti u pravom smjeru te ustrajnim radom na dugoročnoj osnovi privesti kraju«, ističu iz Kermas energije.


Kada i ako dođe do realizacije strateškog partnerstva, o konkretnim planovima javnost će biti na vrijeme upoznata, zaključuje se u priopćenju.


Krajem studenog Uljanik grupa je najavila da će uputiti poziv strateškim partnerima na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.


Plan restrukturiranja Uljanika i ulazak strateškog partnera prošlog su mjeseca bile teme razgovora čelništva Uljanika s resornim Ministarstvom gospodarstva te socijalnim partnerima, a u drugoj polovini studenog u Bruxellesu je i službeno pokrenut postupak sanacije i restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.


Naime, sredinom prošlog mjeseca iz Ministarstva su najavili da će otpočeti konzultacije s Europskom komisijom s obzirom da prijedlog plana restrukturiranja Uljanik grupe predviđa i državu kao aktivnog sudionika restrukturiranja i provedbe plana restrukturiranja.


Uprava Uljanika je i sindikate koji djeluju u tom brodogradilištu upoznala s planovima restrukturiranja te ulasku strateškog partnera koji bi s državom podijelio troškove restrukturiranja i ojačao pregovaračku poziciju pred Europskom komisijom.


Direktor poslovno-informacijskih sustava Uljanika Hrvoje Markulinčić tada je izvijestio da Uljanik razgovara s nekoliko ozbiljnih domaćih i stranih tvrtki u branši i izvan nje. Naglasio je kako je Uljanik jedino među hrvatskim brodogradilištima koje još nije restrukturirano te da je sada pravo vrijeme za restrukturiranje, jer su navozi i knjiga narudžbi puni.