Šteta za gospodarstvo

Čelnici HGK-a apelirali na Vladu da otvori gospodarske koridore: Dnevni izvoz u Srbiju veći je od milijun eura

Jagoda Marić

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

U HGK-u nisu željeli špekulirati kolike bi mogle biti štete po hrvatsko gospodarstvo ako se robni koridori ne otvore, ali su napomenuli da je dnevni izvoz u Srbiju veći od milijun eura



ZAGREB Čelništvo Hrvatske gospodarske komore i nekoliko domaćih tvrtki koje izvoze robe i usluge u Srbiju apelirali su danas na Vladu da učini sve da gospodarski koridori za protok roba prema susjednoj Srbiji budu otvoreni.


Potpredsjednik HGK-a Josip Zaher napomenuo je da cijelo jutro primaju pozive domaćih gospodarstvenika koji se pribojavaju da bi moglo doći do zaustavljanja izvoza u Srbiju, a s druge strane partneri iz Srbije upozoravaju da bi odgovor srbijanske Vlade na postupke Zagreba mogao biti i radikalna suspenzija trgovačkih ugovora. U HGK-u nisu željeli špekulirati kolike bi mogle biti štete po hrvatsko gospodarstvo ako se robni koridori ne otvore, ali su napomenuli da je dnevni izvoz u Srbiju veći od milijun eura.


Podsjetili su i da je godišnji izvoz u Srbiju oko 500 milijuna eura te da je ta zemlja šesto najvažnije tržište za hrvatske proizvode. Na pitanje što zapravo traže od Vlade, odnosno kakve poteze očekuju u izbjegličkoj krizi čelnici HGK-a odgovorili su da oni razumiju i humanitarno pitanje, ali da nisu stručnjaci za migracije niti politiku, nego da od obije vlade očekuju poteze koji neće naštetiti gospodarskim vezama koji su konačno nakon dugo godina počeli jačati. Kažu da su u kontaktu s nekoliko ministarstava te da se nadaju da daljnjih još radikalnijih poteza koje bi štetili gospodarstvu neće biti.




Osim svakodnevnog izvoza, otkrivaju u HGK-u, domaći poduzetnici boje se i za svoju imovinu u Srbiji ukoliko napetosti potraju. Do kraja 2014. hrvatske tvrtke u Srbiju su uložile 683 milijuna eura dok su ulaganja iz Srbije samo 8 milijuna eura. Uz to, zaustavljanje prometa ugrožava i hrvatski izvoz na Kosovo, u Makedoniju i Tursku. kao i uvoz roba i sirovina iz tih zemalja.