Dechra ponudila 23,66 eura po dionici

Britanci preuzeli farmaceutsku kompaniju Genera zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića

Ljerka Bratonja Martinović

Preuzimanjem udjela u Generi, Dechra će dobiti jedinstvenu priliku za ulazak na tržište cjepiva i na taj način znatno će proširiti svoj portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu



ZAGREB  Britanska tvrtka Dechra Pharmaceuticals PLC objavila je preuzimanje većinskog vlasništva nad Generom, hrvatskom farmaceutskom kompanijom u vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Dechra je ponudila 23,66 eura ili 179,60 kuna po dionici, odnosno ukupno 51,4 milijuna eura za kupnju 63,3-postotnog dioničkog udjela u Generi. Transakciju mora odobriti hrvatska regulatorna agencija, plasiranje obvezne ponude očekuje se u rujnu, dok bi sama transakcija trebala biti dovršena do studenog ove godine. 


Tvrtka Dechra specijalizirana je za veterinarske lijekove, što odgovara djelokrugu rada Genere. Genera je vodeći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Hrvatskoj, ima snažan tržišni udio na lokalnom tržištu i tržištima susjednih zemalja, a djeluje u tri poslovna područja – veterini, gdje ostvaruje najveći dio prihoda, agrokemikalijama i humanim lijekovima. U posljednjih nekoliko godina Genera je uložila značajna sredstva u razvoj cjepiva u veterinarstvu, što je za britanskog kupca posebno atraktivno područje. Preuzimanjem udjela u Generi, Dechra će dobiti jedinstvenu priliku za ulazak na tržište cjepiva i na taj način znatno će proširiti svoj portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu.


U 2014. godini Genera je imala prihod od 28,4 milijuna eura, ukupna bruto vrijednost imovine krajem godine iznosila je 44,6 milijuna eura, a vrijednost neto imovine 19,7 milijuna eura.