Tematski park u Taru

Austrijanci i Talijani žele ulagati u istarski Gardaland: Očekuju više od milijun gostiju godišnje

Elio Velan

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj Mijošek

Investitori namjeravaju, uz cestovne veze, otvoriti i svakodnevnu morsku vezu hidrogliserima s Venecijom, kako bi ostvarili predviđen i poželjan rekordni broj posjeta



TAR U srcu male istarske općine Tar-Vabriga planira se izgraditi ogromni tematski park po uzoru na Gardaland na površini od preko 376.000 kvadratnih metara, s ukupnim ulaganjima od oko 240 milijuna eura. Park će, ako negdje ne zašteka s papirologijom, zapošljavati 500 djelatnika i isto toliko radnika zaposlenih u kooperantskim firmama, koje će s parkom poslovati. Brojke su impozantne, a investitori predviđaju da će godišnje park posjetiti preko milijun i osamsto tisuća posjetitelja (5.000 posjetitelja na dan).


Talijansko-austrijska grupacija poduzetnika i ulagača s vezama s europskim investicijskim fondovima spremna je u Istri izgraditi park po uzoru na Gardaland; veliki prostor za zabavu i rekreaciju i prvi takve vrste u Hrvatskoj. Investitori namjeravaju, uz cestovne veze, otvoriti i svakodnevnu morsku vezu hidrogliserima s Venecijom, kako bi ostvarili predviđen i poželjan rekordni broj posjeta. Jučer je u uredima tarske Općine predstavljen taj ambiciozan projekt, uz nazočnost hrvatskog ministra turizma Antuna Klimana.


– Radi se o kapitalnom objektu no, tu sam da odgovorno ukazujem i na eventualne probleme. U prvom redu, Hrvatska u turizmu doživljava vrtoglavi rast ulaganja, a smo ove godine smo otvorili izgradnju 40 hotela, što novih što obnovljenih, dok je iduće godine u planu otvaranje dodatnih pedeset hotela. Već danas Hrvatska teško prati ta ulaganja s odgovarajućom radnom snagom. S druge strane, investitor govori o 1,8 milijuna godišnjih posjeta. To je opet brojka koja zadaje vrtoglavicu, jer će se cijela infrastruktura morati prilagoditi tim brojkama i to nije lako rješiv problem. Svaka čast ulagačima i iskazanoj hrabrosti, ali na probleme treba ukazat, rekao je ministar Anton Kliman.