Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4n
Sutra: 5° 5° 4n
18. siječnja 2019.
Nezakonito iznajmljivanje

Amsterdam odrezao rekordnu novčanu kaznu Airbnbjevim iznajmljivačima apartmana

Amsterdam odrezao rekordnu novčanu kaznu Airbnbjevim iznajmljivačima apartmana
Amsterdam odrezao rekordnu novčanu kaznu Airbnbjevim iznajmljivačima apartmana
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2017. u 14:51 2017-02-07T14:51:14+01:00

Vlasnici i agencija koja je na Airbnb-ju registrirala apartmane radi najma moraju platiti po 13.500 eura za svaki od ukupno 11 apartmana, smještenih u središtu glavnog grada Nizozemske

AMSTERDAM Gradske vlasti Amsterdama odrezale su iznajmljivaču i agenciji koji su putem aplikacije Airbnb nudili usluge smještaja u 11 apartmana rekordnu novčanu kaznu od čak 297 tisuća eura.

»Pozvali su nas susjedi koji su se žalili na remećenje kućnog reda«, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica gradskih vlasti Jeanine Harders. »Istragom smo utvrdili da nezakonito iznajmljuju apartmane«, dodala je.

Vlasnici i agencija koja je na Airbnb-ju registrirala apartmane radi najma moraju platiti po 13.500 eura za svaki od ukupno 11 apartmana, smještenih u središtu glavnog grada Nizozemske.

»Kazna je zapravo uobičajena ali pomnožena s 11 apartmana doseže rekordan iznos«, objašnjava Harders, dodajući da su prošle godine gradske vlasti odrezale gotovo 200 takvih kazni.

Grad ima nekih 830 tisuća stanovnika a godišnje ga posjeti više od 17 milijuna turista, što predstavlja veliko opterećenje za gradske prometnice a podiže i cijene smještaja.
Amsterdam je u prosincu sklopio pionirski sporazum s Airbnb-jem kojim je ograničeno pružanje usluga smještaja u gradu na 60 dana godišnje. Sporazum je stupio na snagu u siječnju ove godine a istječe na kraju 2018.

Prema tom sporazumu Airbnb se obvezao instalirati novi brojač dana na svojoj internetskoj stranici kako bi pomogli iznajmljivačima pratiti podatke i pobrinuli se da nitko ne krši zakone.

Već je nekoliko gradova poduzelo mjere kako bi natjerali sve popularniju platformu da poštuje zakone i plaća odgovarajuće namete za posredovanje u pružanju usluga smještaja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka