Makinacije na IRB-u

Znanstveniku i zaposlenicama ”Ruđera” potvrđena optužnica

Hina

Potvrđena je optužnica protiv bivšeg pročelnika Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđera Boškovića Krešimira Pavelića zbog sklapanja fiktivnih studentskih ugovora kojima je navodno ''zaradio'' više od 220 tisuća kuna. Osim znanstvenika Pavelića, optužene su i voditeljica odjela za računovodstvo i financije tog instituta Zdenka Šuster te referentica za računovodstvo Željka Marinović



ZAGREB Potvrđena je optužnica protiv bivšeg pročelnika Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđera Boškovića Krešimira Pavelića zbog sklapanja fiktivnih studentskih ugovora kojima je navodno »zaradio« više od 220 tisuća kuna.


Optužnicu kojom se Pavelić tereti za zloporabu položaja i ovlasti potvrdilo je optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda.


Osim znanstvenika Pavelića, optužene su i voditeljica odjela za računovodstvo i financije tog instituta Zdenka Šuster te referentica za računovodstvo Željka Marinović.Zbog pomaganja u sklapanju 64 fiktivna studentska ugovora, bila je optužena i Pavelićeva tajnica Ankica Vratarić, no ona je priznala krivnju i nagodila se s državnim odvjetništvom pa ju je optužno vijeće pod predsjedanjem suca Marijana Garca prošlog tjedna uvjetno osudilo na osam mjeseci zatvora u koji neće ići ako sljedeće tri godine ne ponovi nedjelo. Osim toga, dužna je vratiti 17 tisuća nezakonito pribavljenih kuna.




Nakon potvrđivanja optužnice, očekuje se pripremno ročište na kojem će se odrediti datum početka suđenja te svjedoci i dokazi koji će se izvesti.


Po optužnici, Pavelićeva je tajnica pribavljala studentske ugovore sama ili preko računovodstvene referentice, a studenti su potpisivali »bjanko« ugovore u koje su naknadno upisani lažni podatci o poslovima koje zapravo nisu obavili za Institut Ruđera Boškovića. Pavelić je navodno potpisivao te ugovore, nakon čega su isplate po ugovorima provodile optužene službenice računovodstva. Kada bi studenti navedeni u ugovorima uplaćeni novac podigli sa svojih računa, zadržali bi deset posto za usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak bi predali optuženicama koje su ga davale Paveliću. On je dio novca zadržavao za sebe, a dio odvajao za tajnicu.