Organiziranje prostitucije nije mu jedini grijeh

Uhićeni svodnik odgovarat će i za krađu lansirne rampe Torpeda

Slavica Kleva

Protiv njega podignuta je optužnica zbog teške krađe provaljivanjem – optužen je da je ukrao dijelove lansirne rampe u Torpedu, jednoj od najvećih riječkih kulturnih i povijesnih znamenitosti



RIJEKA » Na dnevnom redu Optužnog vijeća Općinskog suda ovih se dana trebao naći i prijedlog za određivanje istražnog zatvora i raspisivanje tjeralice za Nazmija Jašarija (30) iz Rijeke.


Protiv njega podignuta je optužnica zbog teške krađe provaljivanjem – optužen je da je ukrao dijelove lansirne rampe u Torpedu, jednoj od najvećih riječkih kulturnih i povijesnih znamenitosti. Kako se Jašari uglavnom nije odazivao sudskim ročištima, a do sada ih je zakazano barem desetak, optužno vijeće je pribjeglo oštrijoj mjeri, određivanju istražnog zatvora. No, kako je Jašari u međuvremenu uhićen, i to zbog prostitucije, a sudac istrage mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor, mogao bi konačno biti okončan sudski postupak zbog krađe i devastacije kulturnog dobra.


  Jašari je tijekom kolovoza 2010. godine, pa onda opet u travnju 2011. godine, provalio u bivšu tvornicu Torpedo koja se nalazi u Ulici Milutina Barača gdje i Jašari ima adresu prebivališta, i ukrao dijelove strojeva. Optužen je najprije da je u kolovozu 2010. godine autogenim zavarivačem razrezao i ukrao dvije čelične traverze – željezne grede s metalne konstrukcije lansirne stanice torpeda, dužine pet metara i na taj način oštetio Ministarstvo kulture za iznos u visini 65 tisuća kuna.




U travnju 2011. ponovo provaljuje u ograđen prostor kompresorske stanice za punjenje torpeda u bivšoj tvornici, rukama forsira ulazna vrata hale te uzima i zadržava dinamo stroj s generatorom za proizvodnju radnog napona, čelični poklopac kompresora marke Italiano Brown– Boveri Milano. Nakon očevida i konzultiranja Uprave za zaštitu kulturne baštine i u suradnji s Odjelom za inspekcijske poslove, utvrđeno je da devastacija i krađa na lansirnoj stanici kao i kompresorskoj stanici torpeda ima svojstvo kulturnog dobra koje je pod nadležnošću Ministarstva kulture.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…