Pokušao iznuditi generala

U Rijeci uhićen Saša Radović zbog pokušaja iznude milijun eura od generala Čermaka;

Ana Raić Knežević

Saša Radović ustrajno je Čermaka optuživao za ratno profiterstvo, a onda mu ponudio šutnju u zamjenu za novac. Policija je Radoviću klopku postavila kod tunela Učka



ZAGREB U klopku postavljenu kod tunela Učka upao je Saša Radović nakon što mu je umirovljeni general Ivan Čermak preko posrednika predao kovertu sa sto tisuća eura koji su prethodno u dogovoru s istražnim organima označeni. Radović je od Čermaka isprva tražio milijun eura. Zauzvrat je Radović bio spreman prestati prozivati Čermaka za »ratno profiterstvo« što je činio sve glasnije od kada je Haški sud oslobodio Čermaka.


Ucjenjivanje je, neslužbeno doznajemo, počelo još prije par mjeseci, očito nedugo nakon što je Čermak protiv Radovića podnio čak četiri tužbe jer ga je u knjizi »Tko je jamio, je jamio« nazvao ratnim profiterom optuživši ga da se obogatio na »prodaji nafte koja je pokretala srpske tenkove«. Čermakove tužbe bile su teške 70.000 kuna, zbog pretrpljenih duševnih boli.   Iako je u međuvremenu protiv Čermaka podnio i protutužbu Radović se očito s umirovljenim generalom odlučio »obračunati« i privatno, mimo zakona. Tako se za sada sumnja da je od Čermaka tražio vrtoglavih milijun eura u zamjenu za šutnju. Prema prijavi što ju je policija podnijela tužiteljstvu, bio je spreman prestati prozivati Čermaka za bogaćenje na švercu nafte tijekom rata, ukoliko mu ovaj isplati traženi iznos. No, umirovljeni general nije se dao ucjenjivati.


Umirovljeni general Ivan Čermak jučer je izjavio kako je godinama bio izložen medijskom linču jedne grupe osoba.


– Njima je znatan dio medija bio otvoren za svaku neistinu koju su o meni objavili. Kriminalizirali su moje djelovanje kao generala, državnog dužnosnika i gospodarstvenika. Teško mi je bilo sve to podnijeti, ali zbog okolnosti u kojima sam se našao, tom se problemu nisam mogao dovoljno posvetiti i utvrditi zašto mi se to događa. Bio sam koncentriran na probleme Haaga i obranu od neopravdanih optužbi. No, već tada utvrdio sam neke poveznice i bilo mi je jasno da se radi o pokušajima medijskog reketa, objašnjava Čermak koji po povratku u Hrvatsku nije imao vremena za odmor jer je nastavljen medijski linč od strane istih osoba.




– Cilj im je bio iznuditi od mene ogromnu sumu novaca kako bi me ostavili na miru ili bar stvorili privid da su se smirili. Onog trenutka kada sam raspolagao s dovoljno konkretnih činjenica da se radi upravo o medijskom reketu, sve sam prijavio DORH-u koji je zajedno s policijom izvanredno profesionalno i učinkovito reagirao, te započeo postupak sprečavanja i razotkrivanja daljnjeg kriminalnog djelovanja pojedinaca i grupa za koje je utvrđeno da se bave medijskim reketom. Kako je postupak u tijeku više detalja ne mogu iznijeti, poručuje Čermak i dodaje kako će više moći reći nakon okončanja postupka.



Protiv Radovića je podnio kaznenu prijavu zbog ucjene, te je svaki daljnji potez ucjenjivača dalje budno pratila policija.


– Umirovljeni general Čermak uspio je ispregovarati niži iznos od onog što ga je osumnjičeni tražio. Točnije, svota je prepolovljena, a na primopredaju je odnijet tek dio tog umanjenog iznosa, potvrdio je jučer načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke Marko Mikulić na izvanrednoj konferenciji za novinare.


Naime, zagrebački istražitelji vodili su cijeli slučaj, te ga koordinirali zajedno s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu. Zajedno s tužiteljstvom realizirali su i postavljanje klopke Radoviću. Uz Radovića privedena je i njegova supruga. Sumnja se kako je bila upoznata s ucjenom, a je li u njoj i sudjelovala, te je li počinila kazneno djelo, provjerit će tužiteljstvo.   U lipnju prošle godine Saša Radović je s grupom, kako su se sami predstavili, »civilnih aktivista, publicista, novinara, glazbenika, književnika, sindikalista i javnih radnika«, u Premanturi osnovao Inicijativu za Drugu Hrvatsku. Uz Radovića, osnivači su bili i Ivan Pauletta, Bruno Langer, Bruno Poropat, Željko Popović, Darko Petričić, Radovan Smokvina, Damir Radnić, Predrag Rojnić i Domagoj Margetić, a hrvatskom predsjedniku, Saboru, Vladi i parlamentarnim strankama su, među ostalim, poslali i zahtjev da odmah odstupe »sa svih položaja, bez činjenja novih šteta, novih zaduživanja i nastavka rasprodaje naše imovine«.

Osim uhićenja Radovića, koji se i osnivanjem ove inicijative deklarirao kao borac protiv kriminala, a sada je eto uhićen, zanimljiva je i činjenica da su lanjski sudrugovi danas završili svatko na svojoj listi: Ivan Pauletta kod don Ivana Grubišića, Bruno Poropat na koalicijskoj listi Akcije mladih, Liste za Rijeku i Stranke umirovljenika Hrvatske, Saša Radović na listi Hrvatske 21. stoljeća.