Tragedija u Zagorju

Trovanje klorom na vodocrpilištu: dva radnika poginula, dvojica ozlijeđena

Vanja Vesić

Dvojica radnika tvrtke Humkom Dalibor Števinović i Josip Drašković smrtno su stradala zbog udisanja otrovnog klora, dok su još dvojica, zaposlenik iste tvrtke Ivan Firšt i slučajni prolaznik s teškim trovanjem smještena u Općoj bolnici Zabok



HUM NA SUTLI Dvojica radnika tvrtke Humkom Dalibor Števinović i Josip Drašković smrtno su stradala zbog udisanja otrovnog klora, dok su još dvojica, zaposlenik iste tvrtke Ivan Firšt i slučajni prolaznik s teškim trovanjem smještena u Općoj bolnici Zabok. Tragedija se dogodila u ponedjeljak oko 8, 30 sati na vodocrpilištu u naselju Kostel kraj Huma na Sutli zbog nekontroliranog istjecanja otrovnog plina tijekom uobičajene provjere sustava kloriranja vode pod nadležnosti ove tvrtke. Sumnja se da je došlo do napuknuća cijevi s klorom i fatalnog pokušaja jednog od radnika da spasi kolegu kojem je pozlilo.


Prema iskazima svjedoka nesreća se dogodila dok je Drašković upao u jamu u trenutku dok se stvorila smrtno opasna koncentracija plina. Pozlilo mu je i onda je Števinović krenuo da ga spasi, što se nažalost, pokazalo kobnim. Lančano, i treći je radnik krenuo u spašavanje kolega, riskirajući svoj život. Slučajni prolaznik koji se zbog trovanja klorom oporavlja u zabočkoj bolnici čuo je  ceste zapomaganje radnika Firšta te je priskočio u pomoć ljudima u nevolji. Riskirajući život, zajedno s Firštom, uspjeli su spasiti samo vlastite živote. Vjerojatno su ih samo sekunde dijelile od smrti.


Glasnogovornik Opće bolnice Zabok Neven Miškulin napomenuo je da su oba ozlijeđena zadržana u bolnici na aparatima za kisik s obzirom da imaju respiratorne probleme. Novinarima i fotoreportima pristup mjestu tragedije bio je strogo zabranjem. Ipak, s uske strme ceste vidio se užas – prekrivena mrtva tijela 40-godišnjaka, uplakane ljude, najvjerojatnije najbliže članove obitelji. Na mjestu nesreće tijekom popodneva još uvijek je trajao očevid. Stigao je inspektor zaštite na radu koji bi trebao dati odgovore na neka važna pitanja. Pozivajući se na tijek istrage Uprava Humkoma nije htjela istupati u javnost.



Na traženje Policijske uprave krapinsko-zagorske, a u dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu Javna vatrogasna postaja Grada Zagreba poslala je akcidentno vozilo (vozilo za rad s opasnim tvarima) s tri vatrogasca i zapovjedno vozilo s jednim vatrogascem u Pregradu na vodocrpilište Kostel, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.Akcidentno vozilo, kako se navodi, služi za utvrđivanje koncentracije plinova u zraku te će u ovom slučaju pomoći PU krapinsko-zagorskoj u očevidu.


Plin klor jedan od najotrovnijih kemijskih elemenata. Ima oštar i nadražujući miris. Pri vrlo niskim koncentracijama i pri kraćem djelovanju samo nadražuje sluznicu dišnih organa. No, već nakon nekoliko udisaja može biti smrtonosan. Zbog svojih svojstava služio je kao bojni otrov u Prvom svjetskom ratu. Kao nužno zlo, koristi se u preventivnoj dezinfekciji vode za piće na vodocrpilištima i bazenima ali u strogo kontroliranim uvjetima i niskim količinama. Upotreba klora podliježe konstantnim provjerama za što su zadužene licencirane tvrtke.


Prema zakonskim odredbama o zaštiti na radu i pripadajućim pravilnicima osobe koje rukuju s klorom ili se nalaze u neposrednoj blizini izvora otrovnog plina dužne su nositi zaštitnu opremu, a tvrtke kao pravne osobe dužne su im osigurati zaštitne maske i filtere.