Stari grijesi

Neovlašteno podizanje plaća: U Rijeci počinje suđenje istarskom županu Valteru Flegi

Ico Mikuličić

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Na riječkom Županijskom sudu pokušat će se utvrditi jesu li osnovane optužbe da je Valter Flego kao gradonačelnik zlouporabio položaj



RIJEKA  U Županijskom sudu u Rijeci počinje suđenje Valteru Flegi istarskom županu optuženom da je zlouporabio položaj u vrijeme dok je bio gradonačelnik Buzeta te sebi i suradnicima neovlašteno podigao plaće.


Suđenje počinje danas pred sudskim vijećem kojem će predsjedati sudac Saša Cvijetić, koji je zakazao niz rasprava za ovaj i idući tjedan. Počet će se saslušavati svjedoci i iznositi dokazi koje su optužba i obrana predložili na pripremnom ročištu u studenome.


To pripremno ročište teoretski bilo je posljednja procesna mogućnost do koje se sve moglo završiti i bez dugog suđenja, ako optuženi prizna i nagodi se s tužiteljstvom. To se u ovom slučaju nije dogodilo – a nije se ni očekivalo – jer Flego želi da se vodi postupak uvjeren da će suđenje pokazati da su optužbe neosnovane.


 Ništa sporno




USKOK tereti Flegu za zlouporabu položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik. Precizira se da je gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna. Stavlja mu se na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.


O toj optužnici Flego će se izjašnjavati na raspravama što sada počinju. Zasad znamo samo ono što je izjavio nakon izbijanja afere. Komentirajući optužnicu, tada je rekao: »Neshvatljivo je da u demokratskoj državi jedno ministarstvo može preko noći promijeniti tumačenje, hladnokrvno dezavuirati ured za državnu reviziju i tražiti sankcije za nešto što su još jučer proglasili besprijekornim«. To je tada naveo u pisanoj izjavi za javnost u kojoj je naglasio kako je uvjeren da je sve radio po zakonu.    

Nalaz revizije


»Plaća gradonačelnika grada Buzeta, dužnost koju sam obnašao od 2005. do 2013. godine, nikada nije bila sporna i oduvijek je poznata javnosti«, rekao je Flego i dodao kako je to utvrdilo i Ministarstvo uprave čiji su predstavnici u rujnu 2010. dali nedvojbeno tumačenje kojim se potvrdilo da su plaće u Buzetu isplaćene samo i isključivo u skladu sa zakonom.


  »Podsjećam, tu je i nalaz državne revizije koja je za rad gradske uprave Buzeta i isplate plaća dala čistu peticu. Zašto je, u kojem trenutku i s kojom svrhom moja plaća postala sporna, morate pitati Ministarstvo uprave«, poručio je Flego u tadašnjoj pisanoj izjavi za javnost.


  U našoj zemlji, napisao je tada, puno toga se danas propituje, pa neka se i ovaj predmet ispita, dodajući da je za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća uvećana za 15 posto a ostalim suradnicima za po 10 posto. Sve tvrdnje obrane i optužbe sada će se propitivati na sudskim raspravama i uspoređivati s onim što će reći svjedoci i dokazima koji će biti prezentirani s obje strane.