Počela sudska bitka bivših partnera

Direktor teren kod Malog Lošinja prodao sam sebi

Ico Mikuličić

Dušana Majkića iz Malog Lošinja tereti bivši poslovni partner Norbert Moscari, tvrdeći da je njegovo zemljište prodao sebi ispod cijene, a na koncu ni to nije platio. Tužilaštvo je Majkića optužilo za prevaru 



RIJEKA Zamršena borba dvaju lošinjskih direktora oko milijunskog zemljišta na otoku Lošinju, centar je najnovijeg suđenja u Županijskom sudu u Rijeci. Dušan Majkić iz Malog Lošinja, član uprave tvrtke Budapest Ingatlan sa sjedištem u Zagrebu, optužen je da je zlouporabio svoj položaj i na prevaru vlasniku i drugom članu uprave Norbertu Moscariu na beskrupulozan način ukrao skupo zemljište. 


   Radi se o 4.800 četvornih zemljišta s nekoliko objekata za koje je u kupoprodajnom ugovoru navedeno da su »kupljeni« za 1,1 milijun kuna. Norbert Moscari traži da mu se zemljište vrati ili da se za njega plati mnogo veću svotu jer realno vrijedi znatno više. Tužitelji navode da je Majkić iskoristio svoj položaj člana uprave i ovlaštenja koja je imao i sastavio kupoprodajni ugovor kojim to zemljište »prodaje« sam sebi. Najgore od svega je što ni taj kupoprodajni iznos koji je sam naveo nije nikad platio.   

Opravdane sumnje


Iz optužnice se vidi da je Majkić poslije ishodovao dokumente kojim je zemljište i objekte prenio na sebe, a potom ih dao u zalog podigavši kredit od navodno 400 tisuća eura. Osnovao je i svoju novu tvrtku Lošinjski beton i na tom zemljištu s novim kompanjonom sagradio betonaru i započeo novi biznis. Moscari ga je prijavio policiji i tužiteljima, nakon istrage Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je utvrdilo da su sumnje opravdane i podiglo optužnicu protiv Majkića. 



 Majkić je u istrazi priznao da se u kupoprodajnom ugovoru potpisao i kao kupac i kao prodavatelj ali je suprotno od tužitelja tvrdio da mu je to dozvolio baš Norbert Moscari. Tvrdi, da kao član uprave smatra normalnim da to može učiniti i zemljište prepisati na sebe. Brani se da je kupoprodajna cijena stavljena samo formalno kako bi on na račun tog zemljišta mogao dignuti kredit za novu tvrtku. Kaže i da ga je Moscari poslije tužio samo zato jer ga pritišću neke druge osobe kojima je dužan. Dio svojih opravdanja nalazi i u tvrdnji da mu je Moscari ostao dužan za vođenje tvrtki koje je obavljao za njega.





   U srijedu je održano prvo, pripremno ročište. Iako je to posljednja mogućnost prije suđenja, nije došlo do priznanja i moguće nagodbe s tužiteljima za manju kaznu, u posljednji čas. U tijeku priprema ovog suđenja spominjala se mogućnost nagodbe no optuženik je jučer ostao pri svojim tvrdnjama da nije kriv, pa se praktički krenulo u suđenje. Jučer su dogovoreni dokazi koje su nudili optužba i obrana i određeno je koji će se izvoditi na raspravama. Suđenje će se nastaviti u srpnju.   

Ništa od kredita


Moscari tvrdi da ga je partner jednostavno prevario i potajno prodao njegovo zemljište samom sebi. Majkića je upoznao još 2000. godine kod je došao na Mali Lošinj zbog kupovine jednog plovila. Poslije je kupio »Vilu Ana« i u njoj je uređen hotel koji je Majkić vodio, u njemu živio i raspolagao svim novcima hotela. Nikad suradniku nije ostao ništa dužan. Šokirao se saznanjem da mu je Majkić oteo zemljište zloupotrebivši svoje pravo potpisa. Da mu je nekretnina oteta Moscari je shvatio kad je zbog drugog svog kredita išao po dokumente kako bi to zemljište založio. Majkić ga je prvo uvjeravao da je to samo formalno zbog njegova kredita i da će sve vratiti. No ništa se nije mjenjalo, pa se par mjeseci kasnije nakon što urgiranja nisu pomogla sastao s Majkićem u Opatiji. Predložio je bivšem partneru da zemljište plati po stvarnoj vrijednosti. Odbio je a kad mu je rekao da će ga tužiti, Majkić je zaprijetio da »onda neće vidjeti ni novce ni zemljište»«. I tako je sve završilo na sudu