Nije želio drogu kupovati na ulici

Bivši pomorski kapetan iz Rijeke uzgajao marihuanu da si olakša bolove

Zadarski list

Nisam želio marihuanu nabavljati na ulici. Preko interneta sam saznao da se može uzgajati i u kući. Radim i druge stvari na prirodnoj bazi: kupke, čajeve i slično, rekao je Mladenić



ZADAR Ne poričem da sam uzgajao konoplju i proizvodio marihuanu, ali nisam imao namjeru prodavati drogu. Zbog nesreće na radu, koju sam doživio kada sam na brodu pao s visine od oko šest metara i teško se ozlijedio, trpio sam strašne bolove i ostao 36-postotni invalid. Više nisam bio sposoban za pomoračko zvanje, a zbog nesreće na radu dobio sam odštetu pa sam sagradio apartmane u Novalji na otoku Pagu i sada se bavim turizmom i ugostiteljstvom, od čega dobro živim. Nikada u životu nikome nisam prodao marihuanu, niti mi je to ikada bio cilj jer od svojih apartmana više nego pristojno živim i tako nešto mi nije potrebno. Marihuanu sam proizvodio samo kako bih sebi olakšao bolove, u terapijske svrhe, i to mi je jedino pomagalo.


   Ispričao je to jučer u svoju obranu Zlatko Mladenić (47), kapetan duge plovidbe iz Rijeke koji je optužen da je u jednom od svojih apartmana uzgajao indijsku konoplju; policija je u pretresu pronašla 90-tak stabljika.


   Mladenić je pred vijećem Županijskog zadarskog suda iskazao zavidno znanje o uzgoju i proizvodnji marihuane, tako da su i novinari koji su pratili raspravu međusobno tiho komentirali kako bi čovjek mogao napisati priručnik o tome. No, on je i sam priznao kako je prije nego što je krenuo u proizvodnju svakodnevno provodio vrijeme na internetu i detaljno se informirao o tome kako se uzgaja i proizvodi za njega »spasonosna biljka«.



Konzumira se ženski cvijet




Priznao je kako je bio svjestan da je proizvodnja marihuane nedopuštena, ali je, kako je rekao, njemu to bio lijek. Pojasnio je kako se konzumira samo cvijet, i to ženski, te da se ne smatra ovisnikom o marihuani koju je uvijek konzumirao pomiješanu s duhanom, i to od dva do pet jointova dnevno i uvijek sam, nikada u društvu. Suđenje se nastavlja.


Proces  mu natovario kupce


Otkad ga je policija uhvatila sredinom studenog prošle godine, više ne konzumira »travu«.– Svi me izbjegavaju, a publicitet mi je donio samo neugodnosti i »natovario« mi je kupce na vrat, a među njima ima i maloljetnika. Opet sam se vratio lijekovima, rekao je na kraju svoje obrane Mladenić.


   – Imao sam sve potrebne instalacije za proizvodnju. Nisam više mogao trpjeti bolove. Dugo sam se oporavljao od nesreće na brodu koja se dogodila ne mojom krivnjom. Trebalo mi je puno vremena da se pomirim s činjenicom da više neću ploviti i da moram okrenuti novu stranicu u svom životu. Imao sam nuspojave od analgetika koje sam koristio 365 dana u godini, i to po dvije tablete dnevno. Bio sam nervozan, nisam imao koncentraciju.


Oštećeni su mi jetra i bubrezi. Igrom slučaja počeo sam konzumirati marihuanu i vidio da mi ta zabranjena supstanca pomaže, da me smiruje, umanjuje bolove i da mogu normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Nisam želio marihuanu nabavljati na ulici. Preko interneta sam došao do informacija da se može uzgajati i u kući. Osim marihuane, radim i druge stvari na prirodnoj bazi: kupke, čajeve i slično. Sve ono što mi pomaže u ublažavanju bolova, pojašnjavao je bivši pomorski kapetan.