12 godina nakon otužne malverzacije

Bivši menadžeri Industrogradnje radnicima “nabili” cijenu dionica, firmu preuzeli i uništili

Vanja Vesić

Prošlo je 12 godina od mućke s dionicama Industrogradnje / NL arhiva

Prošlo je 12 godina od mućke s dionicama Industrogradnje / NL arhiva

Sedmorka se tereti da je spriječila radnike u kupovini paketa dionica, a onda je makinacijama preuzela samovoljno upravljanje tvrtkama i dionicama u okviru Industrogradnje radi stjecanja ilegalne dobiti



ZAGREB/RIJEKA  Nakon 12 godina od otužne malverzacije s radničkim dionicama Industrogradnje, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv sedmorice bivših menadžera te građevinske firme, predvođenima 66-godišnjim Zvonimirom Matićem, koji su okrivljeni za 15,1 milijuna kuna štete na teret nekad velikog građevinskog poduzeća.


Nažalost, nekadašnji član Nadzornog odbora i predsjednik Skupštine Industrogradnje Vladimir Šolto (1950) preminuo je u prosincu prošle godine, pa je istraga protiv njega obustavljena, zbog čega i nije na popisu okrivljenih za zloupotrebu položaja i ovlasti.


»Pumpali« cijene


Sedmoricu još živih direktora i članova Uprave i Nadzornog odbora tereti se da su »napumpavanjem« cijena dionica i nametanjem nerealnih uvjeta spriječili radnike u kupovini dioničkog paketa i tako preuzeli samovoljno upravljanje tvrtkama i dionicama u okviru Industrogradnje radi stjecanja ilegalne dobiti.




Društvo u ovoj raboti pravili su im i menadžeri ostalih poduzeća unutar grupacije tako da je čak 9.900 dionica među sobom podijelilo 20 osoba, i to isključivo članovi Uprave, Nadzornog odbora i direktori, među kojima i prvih pet okrivljenika, članovi Uprave Industrogradnje: prvookrivljeni Matić te 67-godišnji Stanko Tratnik, 60-godišnji Darko Lovrić, 62-godišnji Davor Mucavac i 64-godišnji Milan Gotovac. Šesti i sedmi okrivljenik u ovom predmetu su 60-godišnji Mate Usorac i 72-godišnji Franjo Gradski.


DORH je izvijestio da se sedmeročlanu grupu tereti da su tijekom 2004. i 2005. godine u Zagrebu kao članovi Uprave i Nadzornog odbora u cilju stjecanja dionica i novaca Industrogradnje osmislili zajednički kriminalni plan. Matić, Tratnik, Lovrić i Mucavac terete se da su u lipnju 2004. godine kao članovi Uprave Industrogradnje radnicima ponudili na prodaju dionice društva uz otplatu na rate. Uvjet je bio da mogu kupiti dionice u paketu, najmanje 25 dionica i uz cijenu od 1.506,08 kuna.


 No, to je bila petorostruko veća cijena i od one tržišne koja je tada iznosila 300 kuna po dionici. Na taj način odvratili su radnike od kupovine, znajući da će naknadno smanjiti cijenu. Tako je dvadesetak menadžera podijelilo među sobom spomenutih 9.900 dionica. Dioničkim vlasništvom okrivljeni su ostvarili prevlast na skupštinama trgovačkog društva, a rate plaćanja za dionice nisu čak ni podmirivali.


»Zamračili« dionice


Ubrzo su i tom problemu doskočili. U studenome 2004. godine Uprava Društva donijela je odluku da je nova cijena pojedinačne dionice 450 kuna. Gotovac, Usorac i Gradski su kao članovi Nadzornog odbora potvrdili odluku o vrijednosnom usklađenju, ali i isplati dohotka od kapitala. Isto je potvrdila i Glavna skupština Industrogradnje u prosincu 2004. godine, a iznos od 15.106.781,73 kuna dugovanja za prodane, a neotplaćene dionice »zamračili« su otpisom na teret financijskih rezervi poduzeća. Iako je poduzeće 2004. godinu završilo s više od 38,4 milijuna kuna gubitka, 19 menadžera, među kojima su bili Matić, Tratnik, Lovrić, Mucavac i Gotovac, isplatili su si dividende u iznosu od 2.205.072,51 kuna.


DORH je procijenio da je Industrogradnja u opisanim makinacijama oštećena za više od 15,1 milijuna kuna, računajući i na malverzacije s otpisom duga i naknadnim smanjenjem cijena za već prodane dionice.