Rezultati jači od recesije

Žiri odlučio o 20. jubilarnom laureatu: Dobitnik Trofeja Ivica Jobo Kurtini bit će poznat 21. prosinca

Denis Frančišković

Ovo je bila financijski izuzetno teška godina. Nažalost, privreda stagnira, sponzora nema. Unatoč tome, rezultati naših sportaša su sjajni – naglašava Luciano Sušanj 



RIJEKA - Sukladno tradiciji, jučer je u prostorijama Novog lista odlučen i nositelj jubilarnog, 20. Trofeja Ivica Jobo Kurtini, nagrade koje se već dva desetljeća dodjeljuje za izuzetan doseg hrvatskih sportaša i ekipa, od prošle godine iznova vraćen u regionalne okvire. Trofej se tako vratio riječkoj regiji, a odluka o promjeni kriterija, kako je svojevremeno istaknuo glavni urednik Novog lista, »motivirana je činjenicom da treba vrednovati ovaj kraj u kojem sportaši iz regije godinama žive, rade i treniraju pa samim time ova nagrada za njih ima puno veći značaj. Uz to, na razini Hrvatske već postoji dovoljno izbora«. 


  Vaterpolski dvojac


Žiri jučer nije imao previše težak posao, popriličnim konsenzusom se složio tko je novi slavljenik, čije će ime biti poznato u petak 21. prosinca kada će u restoranu Municipij u sklopu božićno-novogodišnjeg domjenka biti i dodijeljena nagrada.


O pobjedniku su odlučili Ratko Rudić, najtrofejniji vaterpolski trener svijeta, Luciano Sušanj, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza i bivši atletičar, Nenad Gračan, bivši nogometaš sada u ulozi trenera i čestog komentatora nogometnih zbivanja, Aramis Naglić, bivši košarkaški reprezentativac, sada također trener, Branko Mijić, glavni urednik Novog lista i Orlando Rivetti, kolumnist i sportski kroničar našeg lista. Ratko Rudić je konzultiran telefonski, budući da su ga neodgodive obaveze spriječile da dođe u Rijeku. Razgovor s laureatom bit će pak objavljen u božićnom broju Novog lista.   





 Uz olimpijce regionalni sport ove su godine osvjetlali i paraolimpijci. Ostaje upečatljivo srebro Zorana Talića na Paraolimpijskim igrama u Londonu u skoku udalj u kategoriji F20 (intelektualne poteškoće). Paraolimpijac Zoran je ove godine ponos Bakra, dovoljno se samo prisjetiti velikog dočeka kojem su mu priredili sugrađani.



   Dovoljno je tek podsjetiti da su godinu na izmaku u ekipnim sportovima obilježili riječki vaterpolisti i odbojkašice. Dvojac Igor Hinić i Samir Barać, zaštitini znak riječkog vaterpola, dohvatio je zvijezde, dugogodišnji članovi reprezentacije i brojnih klubova ostvarili su svoj san, osvojili olimpijsko zlato u Londonu. Barać je sa svojim riječkim »kapicama« pak došao do druge stepenice u Europskoj ligi i nakon 17 godina posta domaće krune u Kupu. Odbojkašice »Rijeke« novim su naslovom potvrdile dominaciju na domaćim parketima, nanizavši sedam titula što je za svaki respekt. 


   Pojedinačno? Bila je to godina riječkih sportskih dama. Karatistica Jelena Kovačević svjetska je viceprvakinja i europska prvakinja, plivačica Sanja Jovanović svjetska i europska doprvakinja u malom bazenu, kuglačica Snježana Kramar svjetska prvakinja, jednako kao i boćarica Nives Mladenić.   

Mladi najvažniji


Okupljanje trojica riječkih sportskih stručnjaka i bivših eminentnih sportaša s novinarima bila je dobra prigoda za sportsku ćakulu, ali i ocjenu stanja u kojem se nalazi regionalni, poglavito riječki sport. 


   – Ovo je bila financijska izuzetno teška godina. U Rijeci su financijska sredstva ozbiljno smanjena kad je u pitanju sport – kaže Luciano Sušanj. – Nažalost privreda stagnira, sponzora nema. Unatoč tome, rezultati su sjajni. Vaterpolo prednjači, gledamo odličnu žensku odbojku, a u pojedinačnim sportovima smo dosta dobri iako nema olimpijske medalje. U uvjetima smo dosta toga napravili, još da se poboljšaju financije.   


   Nenad Gračan očekivano se dotaknuo najvažnije sporedne stvari na svijetu i »Rijeke«. Klub s Kantride na važnoj je prekretnici i pronalazak pravog ulagača ravan je dobitku na lotu.  

  – Situacija nije bajna, sva sreća da se pojave ljudi koji žele uložiti i dignuti »Rijeku« na željenu razinu. Trebalo bi još više ulagati u infrastrukturu i stvaranje igrača. Kvalitete i volje za radom ima, problem su uvjeti. Za »Rijeku« je to jako bitno, ulaganje u mladost uvijek mora biti na prvom mjestu – smatra Gračan s kojim se slaže i Aramis Naglić. Naravno, zadovoljan je i što je njegov »Kvarner« krenuo uzlaznom putanjom. 


   – Prolazi nikad teža godina, a rezultati su odlični posebice u momčadskim sportovima. Zasluga je to i priliva kapitala u »Rijeku« i »Primorje«, a vjerujem da će oni povući i ostatak riječke sportske mladosti. Bez toga nema budućnosti. Košarkaši »Kvarnera« postižu odlične rezultate, postoji kontinuitet dobrog rada i nešto boljih financija što se zasigurno odrazilo i na rezultat – zaključuje Naglić.