Ples delfina večeras traži vlasnika

Trofej Ivica Jobo Kurtini: Puno lijepih sportskih priča, a samo jedan trofej

Denis Frančišković

O ovogodišnjem slavljeniku odlučio je peteročlani sportski žiri u kojem su bili Luciano Sušanj, Nenad Gračan, Aramis Naglić, Luka Dobrović te Orlando Rivetti. Izbor nije bio nimalo lak, naprotiv jedan od neizvjesnijih, a dobitnik je na kraju odlučen konsenzusom. Ime dobitnika bit će poznato u večernjim satima kada će biti upriličena svečana dodjela u društvu brojnih sportaša i uglednika



RIJEKA » Već po ustaljenoj novolistovskoj tradiciji, predblagdansko vrijeme prosinca rezervirano je za Trofej Ivica Jobo Kurtini. Malo pomalo stigao je red i na 22. izdanje nagrade Novog ista koja se dodjeljuje za izuzetan doseg hrvatskih sportaša i ekipa, a nakon što je 18 godina nagrada bila dodjeljivana sportašima na razini Hrvatske, posljednje tri godine iznova je svedena u regionalne okvire. 


   U nešto više od posljednja dva desetljeća hrvatski sport na domaćem i međunarodnom planu obilježile su četverostruke dobitnice Blanka Vlašić i Janica Kostelić, a dovoljno se samo prisjetiti da su nagradu dobivale i takve sportske veličine poput Gorana Ivaniševića, Valtera Matoševića, Slavena Bilića, Davora Šukera, Miloša Miloševića, Samira Baraća i Igora Hinića. Dosad su bila i tri ekipna laureata, Davis cup hrvatska reprezentacija i hrvatska muška rukometna vrsta te – HNK »Rijeka«. Upravo je posljednjih godina preporođeni prvoligaš s Kantride dobitnik posljednjeg »Plesa delfina« i s pravom se može reći u najnoviji izbor ulazi kao »branitelj naslova«.   


   


Kantrida snova




O ovogodišnjem slavljeniku odlučio je peteročlani sportski žiri u kojem su bili Luciano Sušanj, riječka atletska legenda, Nenad Gračan, poznato nogometno ime i još uvijek aktivan kao izbornik mlade hrvatske vrste, Aramis Naglić, svojevrsni zaštitni znak riječke igre pod obručima, Luka Dobrović, tajnik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke te Orlando Rivetti, znano novolistovsko komentatorsko pero, ujedno predsjednik komisije. Izbor nije bio nimalo lak, naprotiv jedan od neizvjesnijih, a dobitnik je na kraju odlučen konsenzusom. Njegovo ime bit će poznato danas pod svodovima restorana »Municipium« kada će u večernjim satima (20) biti upriličena svečana dodjela u društvu brojnih sportaša i uglednika. 



Večeras Municipium neće biti rezerviran samo za Trofej Ivica Jobo Kurtini, bit će to i posebna večer Orlanda Rivettija, sportski talk-show koji će večeras doživjeti svoje 300. izdanje. Kroz emisiju »Orlando« minulih su godina prošli svi najznačajniji hrvatski i riječki sportaši i sportski djelatnici, otvarane su brojne zanimljive teme i što je najzanimljivije, uvijek je sport bio u prvom planu. Budući da talk-show Orlando u pravilu uvijek ide uživo takva će biti i večerašnja emisija, razlika će biti jedino u tome što će se večeras gosti pred najpoznatijim brkom hrvatskog novinarstva izmjenjivati. A bit će tu itekako zanimljivih sugovornika.    Vrijedi napomenuti da će čitavu večerašnju manifestaciju zanimljivijom učiniti i humanitarna nota budući da će biti organizirana i tombola, a sav prihod će ići Socijalnoj samoposluzi.


   A godina čiji pješčani sat iznova brzo curi opet će ostati upisana zlatnim slovima u povijesti riječkog sporta. Nogomet i vaterpolo postali su sportski zaštitini znak grada na Rječini. Damir Mišković i Predrag Sloboda najzaslužniji su za dvije posebne, trofejne sportske priče za koje se Riječani nadaju da će postati konstanta. Možda i sve ono naljepše, dogodilo se na stadionu Kantrida koji polako odlazi u povijest i na kompleksu riječkih bazena koji su postali europska vaterpolska meka. 


     Nogometaši »Rijeke« ove su godine iznova razgalili srca svojih simpatizera, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Nošen brojnom i bučnom podrškom orkestar Matjaža Keka osvojio je peti domaći Kup u povijesti, treći Kup Hrvatske, što je garnirano i prvim Superkupom. Tim slađe kada se zna da je osvojen u srazu s još uvijek nedodirljivim »Dinamom«…    Na ekipnom planu iznova su blistali i vaterpolisti »Primorja Erste banke«. Nakon 76 godina osvojili su naslov domaćeg prvaka, ali došli i do još triju vrijednih trofeja. »Primorjaši« su obranili naslov osvajača Kupa Hrvatske i pobjednika Regionalne lige, a osvojili su i broncu na završnom turniru najboljih šest ekipa Starog kontinenta.     Svih tih uspjeha ne bi bilo da nije bilo i sjajanih pojedinaca, poput Andreja Kramarića. Iako je i ranije pokazao veliki talent, Zagrepčanin s riječkom adresom na Kantridi je »ispekao zanat«, podigao igru na puno veću razinu i svojim golovima i minijaturama donio pregršt slavlja riječkim navijačima. Kramarić je pod stijenama »uskrsnuo«, u izlogu Europske lige postao je poželjan eksponat za brojne velike europske klubove.      

Boćanje i Snježana


Leo Brnić, boćar »Vargona« naosvajao se odličja ove godine. Njegovo penjanje na postolja postalo je ustaljeni običaj u boćarskom svijetu. Došao je do dviju europskih seniorskih bronci u štafetnom i brzinskom izbijanju, a u nešto mlađoj U-23 konkurenciji u istim se disciplinama okitio zlatima.    Naravno, što bi bio riječki sport i bez nježnijeg spola. Nives Mladenić, boćarica »Kastva« ima se čime ponositi, iza nje je naslov svjetske prvakinje u disciplini pojedinačno klasično i viceprvakinje u preciznom izbijanju. Blistala je i Snježana Pejčić, strijelkinja »Lokomotive« koja je postala viceprvakinja svijeta u gađanju malokalibarskom puškom, ujedno prva hrvatska sportašica koja je vizirala Olimpijske igre i pobjednica Svjetskog kupa u MK puški u trostavu. 

   Godina 2014. kao i mnoge ostat će u analima riječkog, ali i hrvatskog sporta. Što je još važnije radi se na temeljima i logistici da one najljepše sportske priče dobiju i dimenziju više.



Uz glavnu nagradu, Novi list ove godine dodjeljuje i dvije plakete. Riječ je o posebnim priznanjima za mlade i sportaše s invaliditetom. Tako će jedna plaketa biti uručena najboljem mladom sportašu, sportašici ili ekipi iz Primorsko-goranske županije, na prijedlog uredništva sportskog priloga »Viktorija«.    Druga plaketa pripast će najboljem mladom sportašu, sportašici ili sportskoj ekipi osoba s invaliditetom, za posebne rezultate, dostignuća ili radu na promociji, socijalizaciji i popularizaciji sporta invalida. Te kandidate predložio je pak Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke, a odabrao ih je žiri Novog lista. Kandidati za tu nagradu su Muhamed Beriša, član Atletskog kluba »Srce«, Kristijan Trampuž, član Boćarskog kluba »Pulac« te Mateo Miletić, član Plivačkog kluba »Forca«.


Sportaši godine Novog lista i Glasa Istre


1964. » Anton Grego – Simo Nikolić Plivački klub Primorje 1965. » Cvitko Bilić Nadija Margreitner 1966. » Anton Grego – Simo Nikolić 1967. » Anton Grego – Simo Nikolić 1968. » Četverac s kormilarom VK Jadran Cvitko Bilić 1969. » Mate Parlov 1970. » Mate Parlov Snježana Glavina 1971. » Mate Parlov Milena Radlović 1972. » Mate Parlov Vlasta Pesaressi 1973. » Luciano Sušanj Julija Bendeova 1974. » Luciano Sušanj Delija Curto 1975. » Luciano Sušanj Lidija Martinčić 1976. » Luciano Sušanj Ingrid Černe 1977. » Milovan Savić Željka Maras 1978. » Bruno Bulić Florijana Sobol 1979. » Zoran Roje Ivetta Volčić VK Primorje 1980. » Zoran Roje Biserka Perman Kuglački klub Rijeka 1981. » Ognjen Cvitan Claudija Milotti RSD Partizan 1982. » Biserka Perman Pero Tadić Kuglačice Rijeke 1983. » Biserka Perman Vaterpolisti Primorja Bruno Bulić 1984. » Biserka Perman Zoran Roje NK Rijeka 1985. » Biserka Perman Zoran Vignjević Kuglački klub Rijeka 1986. » Dorotea Bralić Predrag Melnjak NK Rijeka 1987. » Dean Vignjević Sanja Vermezović Plivački klub Primorje 1988. » Sanja Obšivač Alvaro Načinović Plivači Primorja RB 1989. » Ana Celić Dean Vignjević Bojan Grego – Vanja Fike 1990. » Silvija Babić i Hana Bratić Željko Mavrović Štafeta PK Primorje RB 1991. » Nije bilo izbora 1992. » Biserka Perman Alen Lončar Odbojkašice Pula IB Dobitnici trofeja Ivica Jobo Kurtini 1993. » Miloš Milošević 1994. » Davor Šuker 1995. » Valter Matošević 1996. » Goran Ivanišević 1997. » Slaven Bilić 1998. » Miloš Milošević 1999. » Miloš Milošević 2000. » Janica Kostelić 2001. » Goran Ivanišević 2002. » Janica Kostelić 2003. » Janica Kostelić 2004. » Muška ruk. repr. 2005. » Davis Cup repr. 2006. » Janica Kostelić 2007. » Blanka Vlašić 2008. » Blanka Vlašić 2009. » Blanka Vlašić 2010. » Blanka Vlašić 2011. » Samir Barać 2012. » Igor Hinić 2013. » HNK Rijeka