Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 4n
Sutra: 2° 2° 4n
22. siječnja 2020.
Ples delfina večeras traži vlasnika

Trofej Ivica Jobo Kurtini: Puno lijepih sportskih priča, a samo jedan trofej

GODINA ZA PAMĆENJE – Nogometaši »Rijeke« * Foto: V. KARUZA
GODINA ZA PAMĆENJE – Nogometaši »Rijeke« * Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2014. u 15:20 2014-12-08T15:20:39+01:00

O ovogodišnjem slavljeniku odlučio je peteročlani sportski žiri u kojem su bili Luciano Sušanj, Nenad Gračan, Aramis Naglić, Luka Dobrović te Orlando Rivetti. Izbor nije bio nimalo lak, naprotiv jedan od neizvjesnijih, a dobitnik je na kraju odlučen konsenzusom. Ime dobitnika bit će poznato u večernjim satima kada će biti upriličena svečana dodjela u društvu brojnih sportaša i uglednika

RIJEKA » Već po ustaljenoj novolistovskoj tradiciji, predblagdansko vrijeme prosinca rezervirano je za Trofej Ivica Jobo Kurtini. Malo pomalo stigao je red i na 22. izdanje nagrade Novog ista koja se dodjeljuje za izuzetan doseg hrvatskih sportaša i ekipa, a nakon što je 18 godina nagrada bila dodjeljivana sportašima na razini Hrvatske, posljednje tri godine iznova je svedena u regionalne okvire. 

   U nešto više od posljednja dva desetljeća hrvatski sport na domaćem i međunarodnom planu obilježile su četverostruke dobitnice Blanka Vlašić i Janica Kostelić, a dovoljno se samo prisjetiti da su nagradu dobivale i takve sportske veličine poput Gorana Ivaniševića, Valtera Matoševića, Slavena Bilića, Davora Šukera, Miloša Miloševića, Samira Baraća i Igora Hinića. Dosad su bila i tri ekipna laureata, Davis cup hrvatska reprezentacija i hrvatska muška rukometna vrsta te – HNK »Rijeka«. Upravo je posljednjih godina preporođeni prvoligaš s Kantride dobitnik posljednjeg »Plesa delfina« i s pravom se može reći u najnoviji izbor ulazi kao »branitelj naslova«.   

   

Kantrida snova

O ovogodišnjem slavljeniku odlučio je peteročlani sportski žiri u kojem su bili Luciano Sušanj, riječka atletska legenda, Nenad Gračan, poznato nogometno ime i još uvijek aktivan kao izbornik mlade hrvatske vrste, Aramis Naglić, svojevrsni zaštitni znak riječke igre pod obručima, Luka Dobrović, tajnik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke te Orlando Rivetti, znano novolistovsko komentatorsko pero, ujedno predsjednik komisije. Izbor nije bio nimalo lak, naprotiv jedan od neizvjesnijih, a dobitnik je na kraju odlučen konsenzusom. Njegovo ime bit će poznato danas pod svodovima restorana »Municipium« kada će u večernjim satima (20) biti upriličena svečana dodjela u društvu brojnih sportaša i uglednika. 

Orlando 300. put

Večeras Municipium neće biti rezerviran samo za Trofej Ivica Jobo Kurtini, bit će to i posebna večer Orlanda Rivettija, sportski talk-show koji će večeras doživjeti svoje 300. izdanje. Kroz emisiju »Orlando« minulih su godina prošli svi najznačajniji hrvatski i riječki sportaši i sportski djelatnici, otvarane su brojne zanimljive teme i što je najzanimljivije, uvijek je sport bio u prvom planu. Budući da talk-show Orlando u pravilu uvijek ide uživo takva će biti i večerašnja emisija, razlika će biti jedino u tome što će se večeras gosti pred najpoznatijim brkom hrvatskog novinarstva izmjenjivati. A bit će tu itekako zanimljivih sugovornika. 
   Vrijedi napomenuti da će čitavu večerašnju manifestaciju zanimljivijom učiniti i humanitarna nota budući da će biti organizirana i tombola, a sav prihod će ići Socijalnoj samoposluzi.

   A godina čiji pješčani sat iznova brzo curi opet će ostati upisana zlatnim slovima u povijesti riječkog sporta. Nogomet i vaterpolo postali su sportski zaštitini znak grada na Rječini. Damir Mišković i Predrag Sloboda najzaslužniji su za dvije posebne, trofejne sportske priče za koje se Riječani nadaju da će postati konstanta. Možda i sve ono naljepše, dogodilo se na stadionu Kantrida koji polako odlazi u povijest i na kompleksu riječkih bazena koji su postali europska vaterpolska meka. 

  
   Nogometaši »Rijeke« ove su godine iznova razgalili srca svojih simpatizera, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Nošen brojnom i bučnom podrškom orkestar Matjaža Keka osvojio je peti domaći Kup u povijesti, treći Kup Hrvatske, što je garnirano i prvim Superkupom. Tim slađe kada se zna da je osvojen u srazu s još uvijek nedodirljivim »Dinamom«... 
   Na ekipnom planu iznova su blistali i vaterpolisti »Primorja Erste banke«. Nakon 76 godina osvojili su naslov domaćeg prvaka, ali došli i do još triju vrijednih trofeja. »Primorjaši« su obranili naslov osvajača Kupa Hrvatske i pobjednika Regionalne lige, a osvojili su i broncu na završnom turniru najboljih šest ekipa Starog kontinenta. 

   Svih tih uspjeha ne bi bilo da nije bilo i sjajanih pojedinaca, poput Andreja Kramarića. Iako je i ranije pokazao veliki talent, Zagrepčanin s riječkom adresom na Kantridi je »ispekao zanat«, podigao igru na puno veću razinu i svojim golovima i minijaturama donio pregršt slavlja riječkim navijačima. Kramarić je pod stijenama »uskrsnuo«, u izlogu Europske lige postao je poželjan eksponat za brojne velike europske klubove.   
   

Boćanje i Snježana

Leo Brnić, boćar »Vargona« naosvajao se odličja ove godine. Njegovo penjanje na postolja postalo je ustaljeni običaj u boćarskom svijetu. Došao je do dviju europskih seniorskih bronci u štafetnom i brzinskom izbijanju, a u nešto mlađoj U-23 konkurenciji u istim se disciplinama okitio zlatima. 
   Naravno, što bi bio riječki sport i bez nježnijeg spola. Nives Mladenić, boćarica »Kastva« ima se čime ponositi, iza nje je naslov svjetske prvakinje u disciplini pojedinačno klasično i viceprvakinje u preciznom izbijanju. Blistala je i Snježana Pejčić, strijelkinja »Lokomotive« koja je postala viceprvakinja svijeta u gađanju malokalibarskom puškom, ujedno prva hrvatska sportašica koja je vizirala Olimpijske igre i pobjednica Svjetskog kupa u MK puški u trostavu. 

   Godina 2014. kao i mnoge ostat će u analima riječkog, ali i hrvatskog sporta. Što je još važnije radi se na temeljima i logistici da one najljepše sportske priče dobiju i dimenziju više.

Dvije posebne plakete

Uz glavnu nagradu, Novi list ove godine dodjeljuje i dvije plakete. Riječ je o posebnim priznanjima za mlade i sportaše s invaliditetom. Tako će jedna plaketa biti uručena najboljem mladom sportašu, sportašici ili ekipi iz Primorsko-goranske županije, na prijedlog uredništva sportskog priloga »Viktorija«. 
   Druga plaketa pripast će najboljem mladom sportašu, sportašici ili sportskoj ekipi osoba s invaliditetom, za posebne rezultate, dostignuća ili radu na promociji, socijalizaciji i popularizaciji sporta invalida. Te kandidate predložio je pak Sportski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke, a odabrao ih je žiri Novog lista. Kandidati za tu nagradu su Muhamed Beriša, član Atletskog kluba »Srce«, Kristijan Trampuž, član Boćarskog kluba »Pulac« te Mateo Miletić, član Plivačkog kluba »Forca«.

Sportaši godine Novog lista i Glasa Istre

1964. » Anton Grego – Simo Nikolić 
Plivački klub Primorje 
1965. » Cvitko Bilić 
Nadija Margreitner 
1966. » Anton Grego – Simo Nikolić 
1967. » Anton Grego – Simo Nikolić 
1968. » Četverac s kormilarom VK Jadran 
Cvitko Bilić 
1969. » Mate Parlov 
1970. » Mate Parlov 
Snježana Glavina 
1971. » Mate Parlov 
Milena Radlović 
1972. » Mate Parlov 
Vlasta Pesaressi 
1973. » Luciano Sušanj 
Julija Bendeova 
1974. » Luciano Sušanj 
Delija Curto 
1975. » Luciano Sušanj 
Lidija Martinčić 
1976. » Luciano Sušanj 
Ingrid Černe 
1977. » Milovan Savić 
Željka Maras 
1978. » Bruno Bulić 
Florijana Sobol 
1979. » Zoran Roje 
Ivetta Volčić 
VK Primorje 
1980. » Zoran Roje 
Biserka Perman 
Kuglački klub Rijeka 
1981. » Ognjen Cvitan 
Claudija Milotti 
RSD Partizan 
1982. » Biserka Perman 
Pero Tadić 
Kuglačice Rijeke 
1983. » Biserka Perman 
Vaterpolisti Primorja 
Bruno Bulić 
1984. » Biserka Perman 
Zoran Roje 
NK Rijeka 
1985. » Biserka Perman 
Zoran Vignjević 
Kuglački klub Rijeka 
1986. » Dorotea Bralić 
Predrag Melnjak 
NK Rijeka 
1987. » Dean Vignjević 
Sanja Vermezović 
Plivački klub Primorje 
1988. » Sanja Obšivač 
Alvaro Načinović 
Plivači Primorja RB 
1989. » Ana Celić 
Dean Vignjević 
Bojan Grego – Vanja Fike 
1990. » Silvija Babić i Hana Bratić 
Željko Mavrović 
Štafeta PK Primorje RB 
1991. » Nije bilo izbora 
1992. » Biserka Perman 
Alen Lončar 
Odbojkašice Pula IB 
Dobitnici trofeja Ivica Jobo Kurtini 
1993. » Miloš Milošević 
1994. » Davor Šuker 
1995. » Valter Matošević 
1996. » Goran Ivanišević 
1997. » Slaven Bilić 
1998. » Miloš Milošević 
1999. » Miloš Milošević 
2000. » Janica Kostelić 
2001. » Goran Ivanišević 
2002. » Janica Kostelić 
2003. » Janica Kostelić 
2004. » Muška ruk. repr. 
2005. » Davis Cup repr. 
2006. » Janica Kostelić 
2007. » Blanka Vlašić 
2008. » Blanka Vlašić 
2009. » Blanka Vlašić 
2010. » Blanka Vlašić 
2011. » Samir Barać 
2012. » Igor Hinić 
2013. » HNK Rijeka

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.