Nikola Pilić

Žalosno je da se izbornika koji je osvojio Davis Cup rješava na takav način

Zlatko Horvat

Nikola Pilić/R. BRMALJ

Nikola Pilić/R. BRMALJ

Ako je već nešto trebalo promijeniti, trebalo je to učiniti prije mjesec dana. Ovako je to ispao mali skandal - rekao je Pilić



OPATIJA »Sve se moglo riješiti prije mjesec dana, a ne dva dana prije puta, i sve dogovoriti. Nije mi jasan odnos igrača i Željka Krajana jer je on 2016. odveo momčad do finala, a prošle godine osvojio »salataru«. Jasno, ako svi igrači kažu da im Krajan ne odgovara, onda tu nema puno rasprave, ali termin nije najsretniji« – kaže Nikola Pilić, legenda hrvatskog i svjetskog tenisa, jedini koji je osvojio Davis Cup s tri različite reprezentacije, triput s Njemačkom, Hrvatskom i Srbijom. Vodio je velikane Beckera, Sticha, Ivaniševića, Ljubičića, Ančića, Đokovića… I dobro zna kako se treba postaviti.


– Savez bira izbornika, izbornik bira ekipu. Nisam imao problema s megazvijezdom Borisom Beckerom, znala su se pravila tko što odlučuje. Kod nas su se pravila malo izvitoperila. Ne znam kakve su odnose imali Krajan i igrači, ali takve stvari se ne smiju dogoditi dva dana prije puta. U Madridu bismo imali problema i s najboljim sastavom jer smo u skupini sa Španjolskom i Rusijom. Sada će pritisak biti veći. Ako je već nešto trebalo promijeniti, trebalo je to učiniti prije mjesec dana. Ovako je to ispao mali skandal. Žalosno je da se izbornika koji je osvojio Davis Cup rješava na takav način. No, takvi se apsurdi događaju kod nas.


I kada je Pilić napuštao kormilo, došlo je do problema.




– S tom nedjeljom u Bratislavi 2005. i osvojenim trofejom zaključio sam svoju misiju i prepustio mjesto Goranu Ivaniševiću. No, Goran je mislio da se guram kao savjetnik, nakon što je tadašnji predsjednik Radimir Čačić javno izašao s tim prijedlogom. I Goran je odustao.


Goran Prpić je podnio ostavku 2011. godine. Prpu je nazvao Marin Čilić i rekao da bi promjena izbornika bila korisna… Prpić je to prihvatio i otišao. Krajan nije bio te sreće. Nedavno, na Noći hrvatskog tenisa u Westinu, sve je bilo idilično, ali niti dva mjeseca kasnije Krajan je postao bivši.